У Львівському храмі під побілкою знайшли давні розписи

6205 0
Храм у радянський час був закритий, також там був склад. Чи вдастся відновити давні розписи поки не відомо.
фото: Марія Очеретяна

фото: Марія Очеретяна

У львівському храмі святого Іоана Златоустого ПЦУ, що на вулиці Лисенка, досліджують давні розписи, які були сховані під побілкою 90-х років. Їх наприкінці ХІХ століття створив художник Юліан Крупський, інформує Суспільне.

Читайте також: У Львові підсвітили храм святого Іоана Золотоустого. Фото

Храм був закритим під час радянської окупації, у приміщенні церкви тривалий час був склад, тому не відомо, чи збереглися всі розписи і в якому вони стані. Зараз у храмі працюють реставратори.

«Ми тільки почали, то був перший день досліджень. І наразі ведуться тільки попередні обстеження розписів храму. Розписи дуже цікаві – періоду сецесії, не відкрити їх було би гріх. Вони мають дуже велику мистецьку цінність», – каже художник-реставратор Андрій Почеква.

Реставратор додає, що за візуальними обстеженнями можна сказати, що орнаментальні та сюжетні розписи є на території всього храму. Щоправда, через значні затікання з даху та пізніші нашарування розписи мають ураження солями.

Настоятель храму, протоієрей Назарій Лозинський каже, що уже 8 років намагається відновити його автентичність. За цей час за кошти меценатів вдалося відновити вітражі, двері та сходи, місто ж проспонсорувало ремонт даху, який протікав. У планах – відновлення розписів.

Читайте також: Стежками закоханих. Де на Львівщині можна приклонитись перед мощами святого Валентина

Цьогоріч старовинні розписи лише дослідять. А приступити до їх реставрації зможуть, коли знатимуть вартість та масштаб таких робіт. Для відновлення розписів шукатимуть міжнародні ґранти або спонсорські гроші.

Для довідки

Храм святителя Іоана Золотоустого – колишній костел Серця Ісусового у комплексі жіночого францисканського монастиря – мурована будівля з цегли двох кольорів (червоної і жовтої) в неороманському стилі з елементами неоготики і вдало поєднаними стильовими ознаками й архітектурними формами багатьох напрямків та історичних епох. Костел і монастир були збудовані упродовж 1877-1888 рр. К. Ґреґором за проєктом відомого львівського архітектора Юліана Захаревича.

Після закінчення Другої світової війни костел і приміщення монастиря були передані Міністерству охорони здоров’я – тут розмістили 7-ме відділення 1-ї інфекційної клінічної лікарні. Впродовж кількадесятилітнього використання приміщення не за призначенням, храм зазнав суттєвих руйнувань.

Лише у 1991 році костел і ліве крило монастиря були передані Українській Православній Церкві. Наступного року відбулося освячення Храму як церкви Святителя Іоана Золотоустого, а в приміщенні монастиря було розміщено навчальний корпус Львівської духовної семінарії.



Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!