У Львівському театрі ляльок вперше презентують виставу для дорослих

2553 0
Сьогодні львів’янам розкажуть про процес створення вистави «Танго смерті» та покажуть деякі її фрагменти.
Фото: tvoemisto.tv

Фото: tvoemisto.tv

Львівський театр ляльок готується вперше показати на своїй сцені виставу для дорослих. Про це Tvoemisto.tv повідомила керівниця театру Уляна Мороз.

Для прем’єри в театрі обрали виставу «Танго смерті» за мотивами роману львівського письменника Юрія Винничука. Для сцени лялькового театру твір адаптувала Валентина Тужина. Щоправда, з оригінального роману була взята тільки одна сюжетна лінія.

«Роман Юрія Винничука досить масштабний, і перевести його в драматургію не так просто. Сам автор сказав, що його така ідея не цікавить, проте погодився, аби ми зробили це самостійно. Звісно, він бачив кінцевий результат і був у шоці, адже тепер "Танго смерті" більше подібне на кіносценарій. Театр ляльок дозволяє багато змінювати місця дії і втілювати фантастичні сцени», – каже Уляна Мороз.

Читайте також: За кулісами. Львівський обласний театр ляльок

Театр готується до презентації вистави вже досить давно. У червні цього року були затверджені всі технічні питання, а у вересні проект Лялькового театру щодо показу вистави отримав грант від Українського культурного фонду.  

«Для створення декорацій ми маємо отримати 300 тисяч гривень. 150 з них ми вже отримали, ще 150 – отримаємо після завершення проекту. Загалом же витратили досить багато. "Танго смерті"  це понад 60 унікальних ляльок і 600 кг декорацій», – зізнається керівниця театру.

Читайте також: Чим дивуватимуть львівські театри у листопаді. Афіші вистав

Уляна Мороз запевняє, що в театрі давно хотіли поставити дорослий репертуар, адже ляльковий театр не є суто дитячим. Наступними в планах є «Енеїда» Івана Котляревського та «Маленький принц» Антуана де Сент-Екзюпері.

«У стереотипі, театр ляльок – це театр для дітей 3-5 років. Насправді, у світовій практиці, театр ляльок не є суто дитячим. Це як жанр музики, як Моцарт, який не має вікового обмеження. Нашим завданням є створення вистав, які не матимуть вікового обмеження. Серед вікових особливостей можна назвати тільки тривалість вистави і теми, які піднімаються», – розповідає Уляна Мороз.

Сьогодні, 29 листопада, о 19:00 львів’ян запрошують не на прем’єру вистави, а на презентацію процесу створення. У театрі покажуть ляльки, які мають до восьми суглобів і унікальну пластику, а також презентують фрагменти з вистави. Подія є безкоштовною, а побачити презентацію проекту можна, попередньо зареєструвавшись за посиланням.

Андрій Костюк


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!