У Львові прооперували серце 80-річній жінці без жодного розрізу

7267 0
Операція коштує майже мільйон гривень, кажуть у лікарні швидкої допомоги.
Фото: Олег Самчук

Фото: Олег Самчук

У лікарні швидкої медичної допомоги провели унікальну операцію – транскатетерну імплантацію аортального клапана – цілий клапан до серця пацієнтки лікарі доправили без жодного розрізу – через прокол шкіри. Про це повідомив головний лікар Олег Самчук на своїй сторінці у Фейсбук.

Читайте також: У Львові хочуть відремонтувати територію біля лікарні швидкої допомоги під парковку

Медик каже, що операція коштує майже мільйон гривень і таких у всій Україні донині виконали лише кілька.

Пацієнткою стала 80-річна жителька Львівщини. Вона потрапила у лікарню у вкрай важкому стані – із набряком в ногах і рідиною в легенях, діагнозом «критичний аортальний стеноз».

«Через вік клапан у її серці “закам’янів”, замість отвору у 3 см, у серці була дірочка розміром 0,8 мм. Воно не могло прокачувати кров, працювало з потрійним навантаженням, страждали всі органи. Ми зіштовхнулися з непростою ситуацією: без операції пацієнтка не прожила б і кількох місяців, але традиційного хірургічного втручання на відкритому серці не витримала б», – йдеться у повідомленні.

Операцію провели під контролем професора Марека Григера з Польщі. У центрі, де він працює, за рік роблять сотню таких втручань. Через маленький прокол у шкірі лікарі ввели протез до стегнової артерію, а потім – у серце.

У лікарню за рік з подібними проблемами потрапляє більше десяти людей, тож є потреба у закупівлі таких протезів, каже Олег Самчук.

Читайте також: У Львівській лікарні швидкої допомоги провели ще дві трансплантації нирок

Нагадаємо, що лікарня швидкої допомоги розпочне будівництво злітно-посадкового майданчика перед лікарнею, капітальний ремонт відділення кардіохірургії та трансплантації серця і капітальний ремонт під облаштування інсультного центру.

 

 


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!