У Львові демонтували радянську мозаїку магазину «Океан». Фото

11312 6
Реставратори забрали її на збереження.

У Львові під час реконструкції магазину «Океан», що на вул. Володимира Великого, демонтували радянську мозаїку. Про це на своїй сторінці у Фейсбуці повідомило ГО «Зручне місто».

Як розповів у коментарі Tvoemisto.tv директор забудовника «Компанії Ріел-Естейт Груп» Віталій Молінський, реставратори забрали мозаїку на збереження, а пізніше обіцяють встановити назад. Утім із фото з місця події видно, що стіну зруйнували, а елементи мозаїки розкидані на будмайданчику.

«Це є планові роботи, які відповідають проекту. Спочатку ми демонтуємо стіну з мозаїкою, потім переносимо, а в кінці встановимо так, як було. Навіть покращимо її вигляд», — каже він.

Читайте також: Глуха провінція або Які проблеми Львова викриває фонтан «Кульбаба»

Натомість у пресслужбі ЛМР інформують, що Інспекція держархбудконтролю отримала доручення провести позапланову перевірку об’єкта і з’ясувати, чи дотримався забудовник містобудівного законодавства. Якщо виявлять порушення містобудівних умов та обмежень чи відхилень від проекту, місто вимагатиме анулювати дозвіл на початок виконання будівельних робіт, а також винесе припис про зупинення будівельних робіт.

Головний архітектор Львова Юліан Чаплінський вважає демонтаж мозаїки вандалізмом.

«Хочу звернутися до забудовника, який зруйнував мозаїку, Володимира Шведа і його «Компанії Ріел-Естейт Груп». Я докладу всіх зусиль, щоби ви більше не будували у Львові. Також закликаю архітектора цього проекту Сергія Іванова-Костецького звернутися до ДАБІ України з заявою про порушення вашого проекту. Якщо ви цього не зробите, то вважатиму вас співучасником акту вандалізму», — говорить він у своєму блозі.

Читайте також: У Гарнізонному храмі відновили реставрацію фресок

Нагадаємо, що у лютому ТзОВ «Компанія Ріел-Естейт Груп» погодили містобудівні умови та обмеження на реконструкцію рибного магазину «Океан», який збудували ще 1982 році. Згідно з даними системи Youcontrol, компанія належить Володимиру та Наталії Швед. Їм також належить перший поверх будинку на площі Ринок, 11 та площі Ринок, 19. Міська адмінкомісія двічі штрафувала підприємців за перепланування пам’яток архітектури. Керівником компанії є Віталій Мілінський, який також є керівником Львівської агенції нерухомості та ТзОВ «Діброва», яке збудує торгово-офісні приміщення на Петрушевича.

Ольга Коваль

Фото ГО «Зручне місто»


Читайте також:
19 Липня, 2019 15:36
Олена Вячеслав, мозаїка мала художню цінність, її автор Володимир Йосипович Патик — український живописець, пейзажист, майстер натюрморту. Член Спілки Художників України з 1958 року, Заслужений художник України, лауреат Національної премії ім. Т. Г. Шевченка, Народний художник України. Почесний громадянин Львова. Невже цього не достатньо? Далеко не все радянське було поганим... цей магазин океан оживляв район новобудов вул.Володимира Великого (колишньої Артема), риби мого дитинства, ми їх так любили... Тепер я розумію, бо то було щось цікаве, справжнє серед сірих коробок. Мозаїка - то складне мистецтво, а ця ще й була об'ємна. Шкода, що авторка статті не вважала за потрібне подати всю інформацію про знищену мозаїку, а поверхово, зверхньо назвала її радянською.
19 Липня, 2019 14:59
... якi naher львів'яни
бидло яке вчора iз стайнi виповзло i гнiй з гумовцiв змило
19 Липня, 2019 12:13
666 ... поговорити за життя під "рюмку кави" -- так живуть львів'яни ... вискакувати із гаслами , де тільки можна (від парканів до шпальт в інтернеті) -- одразу видно "львів'янина" ... Слава Україні ! ...
19 Липня, 2019 11:56
Вячеслав Можливо хочаб запитати в громадськості, чи такі радянські спогади нам потрібні в принципі, у нашому старовинному і вишуканому Львові. А от погрожувати усім якоюсь розправою не маючи повної інформації не етично і негарно.
19 Липня, 2019 08:28
Марія Що ж там було радянського? Спогад про те, що колись, ще у середні віки, Львівщина експортувала рибу? Дебілізм і зажерливість без міри.
18 Липня, 2019 19:27
666 ... о-о-о ! ... пАкрАщити -- це наше УСЕ ! ... Слава Україні ! ...
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!