У Львові кардіохірурги пересадили серце захиснику України

636 0
Лікарі здійснили цю складну процедуру за 600 кілометрів від Львова.
Фото: перше тмо

Фото: перше тмо

Кардіохірурги лікарні святого Пантелеймона успішно пересадили серце 49-річному Василю Ципівко, захиснику України, який отримав важке поранення на фронті. Операція стала можливою завдяки команді лікарів, яка здійснила цю складну процедуру за 600 кілометрів від Львова. Про це повідомили у Першому ТМО.

Василь Ципівко, мешканець селища Шкло на Львівщині, приєднався до Збройних Сил України у березні 2022 року, невдовзі після початку повномасштабного вторгнення. Він служив стрільцем, і у вересні 2023 року поруч з ним вибухнув ворожий боєприпас. Попри важке поранення, Василь одужав, але на початку 2024 року його здоров'я різко погіршилося.

Захисник почав відчувати задишку і не міг пройти навіть кілька метрів. Обстеження показало, що у Василя спадкове захворювання – дилатаційна кардіоміопатія, яке загострилося після поранення. Лікарі спочатку підтримували його стан за допомогою ліків, але зрештою було прийнято рішення про необхідність трансплантації серця.

У ніч з 6 на 7 травня з'явився донорський орган в Одеській області. Через закрите небо для цивільних польотів і довгу дорогу каретою швидкої, транспортування донорського серця до Львова було неможливим. Роман Домашич, керівник відділення кардіохірургії та трансплантації серця, прийняв рішення перевезти Василя з усім необхідним обладнанням до Одеської області.

Читайте також: У Львові пересадили кістковий мозок чоловіку після хіміотерапії

Донором для Василя став 37-річний чоловік, який загинув в ДТП. Його родина ухвалила складне рішення дозволити вилучення органів для порятунку інших життів. Трансплантацію виконали у місті Балта на базі міської лікарні. Операція минула успішно, і вже наступного дня Василь повернувся до Львова, а ще через добу почав ходити.

Вже на 10-ту добу після трансплантації він був виписаний додому.

Нагадаємо, що у Львові в Західноукраїнському спеціалізованому дитячому медичному центрі трансплантували нирку від родинного донора. Це була перша органна пересадка у центрі у межах Програми медичних гарантій на 2024 рік. 

___________________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні й гарячі новини Львова та України, підписуйтеся на наш Instagram та Viber.

Трансляції важливих подій наживо і щотижневі відеопрограми  про актуальні львівські питання у «Темі тижня» та інтелектуальні розмови на загальноукраїнські теми у «Акцентах Твого міста» і публічні дискусії для спільного пошуку кращих рішень викликам громади міста – дивіться на нашому YouTube-каналі.

 


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!