У Львові на пам'ятках монтують захисти проти обстрілів, деякі забирають до сховищ

4353 0
Реставратори захищають пам'ятки, опираючись на досвід Другої світової війни.
Фото:photo-lviv.in.ua

Фото:photo-lviv.in.ua

Через напад Росії на Україну у Львові починають монтувати захисти на деяких історичних пам’ятках, вітражах та окремих скульптурах, низку цінних скульптур демонтують і зберігатимуть у сховищі. Про це у коментарі Tvoemisto.tv повідомила керівниця управління охорони історичного середовища ЛМР Лілія Онищенко.

Так, уже змонтували захисти на вітражах на будівлі Львівської обласної прокуратури, на Вірменській церкві, Успенській церкві, церкві святого Антонія, там також захистили окремостоячі скульптури. Закриють і скульптури, що на фонтанах на площі Ринок.

Читайте також: У Львові розроблять план евакуації культурних цінностей з музеїв та галерей

«Захищаємо вітражі, скульптури, всі підряд, які можуть бути під загрозою. На площі Ринок фонтани будемо захищати і скульптури коло Катедри. Ми не тільки на площі Ринок працюємо. Захищаємо по-різному, йдеться не лише про дерев’яні каркаси, а й про демонтаж. Деякі елементи будемо демонтовувати і ховати у сховища», – пояснює Лілія Онищенко.

фото: ЛОО Українське товариство охорони пам'яток історії і культури

Каже, що нині захисти на визначних об’єктах міста монтують реставратори. Оскільки досвіду такого раніше вони не мали, то користуються дослідженнями львівської реставраторки, яка вивчає Другу світову війну.

Читайте також: Реставрація чорної кам’яниці: як зміниться історична пам’ятка в центрі Львова

«У нас немає досвіду захисту. У нас є дослідниця Ірина Горбань, яка вивчає такий досвід під час Другої світової війни. Ми намагаємося робити як тоді, на щастя, зараз є трохи більше матеріалів і можливостей», – каже вона.

Нагадаємо, що Львів одне з міст України де є чи не найбільша кількість пам’яток, а історичний центр міста внесений до списку Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО. У Львові також планували створити план евакуації і зберігання культурних цінностей з міських архівів, музеїв, галерей на випадок військової загрози.

Вікторія Савіцька


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!