Львівські перевізники хочуть підвищення вартості проїзду у маршрутках

7995 0
Перевізники кажуть, що зросла вартість пального, мастил, запчастин, суттєво посилилось податкове навантаження на підприємства, та й зменшився пасажиропотік на час карантину.
Фото: imagecdn1.luxnet.ua

Фото: imagecdn1.luxnet.ua

У Львові перевізники вимагають переглянути тарифи на перевезення у міському автотранспорті, а також справедливо розподіляти кошти за відшкодування перевезення пільговиків. Збільшити вартість проїзду вони пропонують до 14 гривень.

Читайте також: На Львівщині зросла вартість проїзду у приміських маршрутках

Керівник Асоціації перевізників Львівщини Іван Велійка розповів у коментарі Тvoemisto.tv, що перевізники нині говорять не лише про те, що треба переглянути тариф, а й справедливо, на їх погляд, розподіляти дотаційні кошти. За попередніми підрахунками перевізників, вартість проїзду вони рекомендують збільшити до 14 гривень.  

«Нам не йдеться, щоб пасажири платили 14 гривень, ми і за 7 можемо возити, якщо місто компенсовуватиме різницю. Нам ідеться про справедливий розподіл дотаційних коштів між підприємствами, прийняття програми відшкодування збитків за роботу в умовах коронавірусу, перегляд тарифу», – каже Іван Велійка.

Він каже, що у міському бюджету передбачено 310 мільйонів гривень на відшкодування перевезень пільговиків. Втім, левову частку отримує ЛКП «Львівелектротранс».

«Невідомо з яких причин ЛКП «Львівелектротрансу» виділяють 210 мільйонів, а на автотранспорт – 100. Електротранспорт займає 42% пасажиропотоку, а автотранспорт 58%, тому справедливо було б 175 мільйонів виділяти автотранспорту, а 130 млн – електротранспорту», – пояснює Іван Велійка.

Читайте також: На вулиці Івана Франка у Львові загорілась маршрутка. Відео

Перевізники обгрунтовують збільшення вартості перевезень тим, що зросла вартість пального, мастил, запчастин. Також, каже Іван Велійка, суттєво посилилось податкове навантаження на підприємства, зросла вартість газу, електроенергії, на час карантину зменшився пасажиропотік.

Начальник управління транспорту Львівської міської ради Орест Олеськів каже, що це лише заяви перевізників, але погоджується, що перевізникам бракує коштів для покриття збитків.

«У міську раду не скеровували заяв поки що. Ми ще не робили ніяких розрахунків, наразі не говоримо про підняття тарифу. Але очевидно, що перевізникам бракує коштів для покриття збитків, збільшились витрати, зменшився пасажиропотік. Ми шукатимемо методи, як врегулювати це питання», – каже він.

Дещо вплинути на ситуацію могло б запровадження електронного квитка. Каже Орест Олеськів, що цього року у Львові він не запрацює. У квітні планують тестувати обладнання – валідатори.

«Оголошено нову дату впровадження – січень 22 року. Передбачено тестування обладнання на квітень цього року. Його встановлять на всі види транспорту. Після тестування монтуватимуть на весь транспорт», – додав він.

Депутат Львівської міської ради, голова комісії транспорту, зв'язку та міської мобільності Ігор Зінкевич каже, що допоки не буде обгрунтування тарифу, не буде напрацьована програма із детальними підрахунками, говорити про підвищення тарифу нераціонально.

«Місто щороку збільшує дотації перевізникам, зокрема й виділяє кошти за перевезення пільговиків, аби втримати тариф, потрібно все ретельно прорахувати. Досі таких підрахунків я не бачив», – каже він. 

Читайте також: Приватний перевізник у Львові придбав вживані автобуси, що мають виїхати на маршрут №53

Нагадаємо, що проїзд у міських автобусах дорожчав 1 лютого 2019 року. У листопаді 2020 міські посадовці та перевізники запропонували підвищити вартість проїзду ще на гривню, враховуючи подорожчання пального, зростання зарплати та цін на запчастини. Втім на громадських слуханнях голосів для остаточного рішення не вистачило. Водночас із 15 січня проїзд у трамваях та тролейбусах Львова подорожчав до 6-7 грн, залежно від форми оплати.

Вікторія Савіцька 

 



Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!