Львів'яни можуть одружуватися, розлучатися та змінювати ім’я онлайн: деталі

10160 0
Уже одна пара у Львові скористалася можливістю подати заяву на шлюб через інтернет. Крім цього, з 10 вересня стало можливим: подавати через інтернет заяву на розлучення, розірвання шлюбу на підставі судового рішення, оформлення свідоцтва про народження дитини чи про смерть когось із родичів, змінювати ім’я, просити про повторне надання свідоцтва про розлучення чи шлюб, витяги з реєстру або внесення змін. Про це сьогодні, 22 вересня, під час прес-конференції повідомила заступник начальника головного територіального управління юстиції у Львівській області з питань державної реєстрації Оксана Куманська-Нор.
фото: semri.com.ua, firestock, youtube.com

фото: semri.com.ua, firestock, youtube.com

«Зараз вже до цієї системи підключено десять РАГСів. Це є міський, Франківський, Галицький. Залізничний, Шевченківський, Личаківський у Львові, та у – Дрогобичі, Самборі, Стрию та Трускавеці», - каже вона.

Щоби одружитися чи розлучитися через інтернет, треба зайти на вебпортал у розділ «Звернення у сфері державної реєстрації актів цивільного стану» та зареєструватися там. «На електронну адресу прийде логін і пароль. І заявник отримує доступ до заяв і форм», - повідомила Оксана Куманська-Нор.

Повертаючись до реєстрації шлюбу, то, за її словами, особи можуть подавати заяву або звернення щодо заяви. «Маєте електронний підпис – подаєте заяву і завіряєте її ним. Не маєте – подаєте звернення про оформлення заяви. І за три дні, без черги, в призначену годину, приходите в РАГС з документами і особисто підписуєте вже готову сформовану заяву», - пояснює вона різницю. За словами Оксани Куманської-Нор, електронний підпис можна виготовити у державному підприємстві «Національні інформаційні системи» (Львів, Зелена 149ю) або у Державній фіскальній службі (в податковій).  У цей же робочий день, коли буде надіслано електронну заяву, відповідальний працівник РАГСу розглядатиме документи і надасть відповідь нареченим про дату отримання свідоцтва про шлюб.

Читайте також: Інтернет-одружені: скільки пар оформили стосунки в онлайн-режимі?

«Заява подається одна на двох. Заявники скріплюють свою заяву двома електронними підписами. Крім того, вони сплачують державне мито. Сканують паспортні дані. І коли наречені приходять забирати свідоцтво про одруження, то вони надають оригінали паспортів і підписуються у книгах в РАГСІ. А якщо цифрового підпису немає, то треба прийти з документами в РАГС, коли їм призначено прийти підписати заяву», - каже вона.

Але в будь-якому разі наречені повинні прийти в РАГС. Скан свідоцтва про одруження їм ніхто відправляти на пошту не буде. Побоювання про можливий збій у системі і помилковий шлюб не тих, хто подавав заяви, представники управління юстиції спростували.

Джерело: dailylviv.com.

Опублікувала Наталія Середюк

 

 

 

 

 


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!