У Львові обрали проєкт Центру соціальних інновацій на вулиці Івана Франка. Візуалізація

2041 0
Метою проєктованого центру соціальних інновацій є місійна діяльність редемптористів, що включає в себе соціальну складову.
фото: візуалізація Urbanideas

фото: візуалізація Urbanideas

Журі Всеукраїнського відкритого архітектурного бліц-конкурсу обрали найкращу проєктну пропозицію Центру соціальних інновацій на вул. Івана Франка, 58. Переможцем став проєкт 210121 авторського колективу зі Львова у складі Валентина Шароватова, Ольги Криворучко, Анастасії Нікуліної, Данила Галанджія, Марії Гасюк, Анастасії Гапанович, Юрія Криворучка..

«Завданням для архітекторів було запропонувати проєктну пропозицію реконструкції двох нежитлових споруд, що належать до території монастиря. Одна із них є історичною будівлею, проте не має охоронного статусу та перебуває в незадовільному стані. В іншій - діє школа, що несе важливу соціальну функцію, але сильно обмежена у просторі. За час свого існування історична будівля поступово стала унікальною складовою вулиці Франка», – цитує головного архітектора Львова Антоона Коломєйцева пресслужба ЛМР.

Читайте також: Глава УГКЦ анонсував візит Папи Римського до України

За його словами, проєкт-переможець запропонував рішення, що йде врозріз із усіма поданими проєктами: тоді як всі намагалися різними прийомами запропонувати новий об'єм, що продовжив би рядову забудову, переможці пішли пропонували зберегти наявну одноповерхову історичну будівлю. Крім того, проєктований об'єкт зберігає звиклу оглядовість на території монастиря, але водночас закриває брандмауер існуючого житлового будинку новим витриманим фасадом.

Метою проєктованого центру соціальних інновацій є місійна діяльність редемптористів, що включає в себе соціальну складову. Зокрема, там передбачається розміщення центру для дітей з розладами аутичного спектру, приміщень психологічної допомоги та психологічного супроводу, підтримки батьків та дітей, а також просторів, що використовуватимуть для зустрічей молодіжних спільнот.

«Завдяки незвичній конфігурації проєктована будівля наче розчиняється в просторі. З одного боку, вона закриває непривабливий глухий торець наявного будинку, з іншого  головним фасадом розвертається до монастирського подвір'я. Внутрішній простір перетікає у сад та двір перед монастирем завдяки безбар’єрному вирішенню першого поверху та великим заскленим поверхням. Вхід від вулиці Франка – цікава спроба поєднання нової і старої будівель», – додає керівниця управління охорони історичного середовища ЛМР Лілія Онищенко.

Читайте також: Львів'ян просять підтримати спорудження єдиного в УГКЦ затворницького жіночого монастиря

Нагадаємо, що організація конкурсу відбувалася спільно із Львівською Провінцією Згромадження Найсвятішого Ізбавителя (Редемптористи) УГКЦ, яка звернулася до міськради щодо містобудівних умов та обмеження для нового Центру, і Львівською обласною організацією Національної спілки архітекторів України. Будинок на вул. Франка належить міжнародному монашому згромадженню Редемптористів, перебуває в аварійному стані і потребує реконструкції. Планували, що Центр запрацює не швидше 2023 року.

Фото: візуалізація Urbanideas


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!