У Львові почали встановлювати підсвітку Катедрального собору. Візуалізація

4047 0
Ліхтарі планують розташувати по всьому периметру храму, відтак окремим світлом виділять важливі елементи, а також весь фасад Катедри.
фото: city-adm.lviv.ua

фото: city-adm.lviv.ua

Як розповіла начальник управління охорони історичного середовища ЛМР Лілія Онищенко, щоб підсвітити теплим заливним світлом собор, прожектори змонтували на сусідніх будинках.

«Кошти на підсвітку Катедри виділили з міського бюджету. Вартість усіх робіт, в тому числі і проектних, складає 290 тис. грн. Проект виготовила фірма «Ліхт-форум», а монтажні роботи виконує ПП «Оберіг», – розповіла Лілія Онищенко.

Також планується підсвітити точково окремі елементи Катедри – Гріб Господній та каплицю  Кампіанів, однак для цього шукатимуть спонсорські кошти.

За словами Лілії Онищенко, найближчим часом за спонсорські кошти планують підсвітити будинок №10 на пл.Ринок.

Нагадаємо, у Львові хочуть підсвітити будинок на Площі ринок, 10, де колись розташовувалася «Просвіта», а зараз знаходиться Львівська копальня кави.

Читайте також: У Львові у Храмі святих Ольги та Єлизавети створили модерний вітраж

Додамо, Архикатедральна базиліка Успіння Пресвятої Діви Марії, або Латинський катедральний собор, або Катедра — це  католицька базиліка, головний храм Львівської архідієцезії Римо-Католицької Церкви на Катедральній площі у Львові. Пам'ятка сакральної архітектури XIV—XVIII століття. Собор знаходиться по центру площі Катедральної і від часів середньовіччя залишається архітектурною домінантою південно-західної частини колишнього середмістя (міста в мурах). Зорієнтований на осі схід-захід, із головним входом із заходу на осі храму. Збудований із цегли двох відтінків, тинькований (цеглу демонструє зондаж на контрфорсі абсиди).

Початково собор зовні підпирали 12 чотириярусних контрфорсів, які закінчуються трохи нижче дахового карнизу. Основний простір майже кубічний, але пізніші прибудови сильно ускладнюють конфігурацію храму. З обидвох боків до пресбітерія симетрично примикають по одному захристю та одній каплиці. У проміжках між контрфорсами до нав з північного і південного боків прибудовано по 3 каплиці. Пресбітерій та кожна з трьох нав перекриті трьома пряслами хрестових склепінь. На сьогодні латинська катедра — пам'ятка архітектури національного значення, охоронний номер — 316/0.

Опублікувала Наталія Середюк

 


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!