У Львові розпочали роботу над зміною генплану міста

4556 0
Львову потрібен новий генеральний план міста, який орієнтуватиметься на вирішення сучасних проблем та незручностей. Таку думку озвучив головний архітектор Львова Юліан Чаплінський на бізнес-сніданку, організованому ТОВ «Юридична компанія «Ейч.Ді.Партнерз». Також він анонсував створення робочих груп для визначення завдань, які має виконати новий генплан.

Держава не регламентує термін дії генерального плану міст і не визначає чіткого терміну його зміни. Проте оновлювати його можна не частіше, як раз на 5 років, що, на думку головного архітектора Львова Юліана Чаплінського, є помилкою. 

«Зараз світ, а разом із тим і міста, розвиваються дуже динамічно, і на це треба зважати. Сьогоднішньому генплану Львова вже 6 років, а від початку його створення – 8. Вісім років тому у Львові ще мало хто знав, хто такий айтішник. Зараз 15% прибутку міста приносить саме галузь ІТ. Відповідно, той генплан, який ми зараз маємо у місті, навіть не розглядав цю галузь як економічно привабливу», – зазначив у коментарі Tvoemisto.tv Юліан Чаплінський.

За його словами, зараз прослідковується суспільне незадоволення інфраструктурою міста, громадським транспортом тощо: «Ці питання потрібно обговорити на конструктивних дискусіях. Залучення громадськості до зміни генерального плану треба здійснювати не тоді, коли вже все розробили, а тоді, коли тільки потрібно формувати завдання. Адже якщо сформувати керунки разом із громадою, то втілити їх буде значно легше».

Серед основних напрямків, у яких працюватимуть робочі групи – удосконалення транспортної системи, розвантаження центру, озеленення міста, співпраця із містами та містечками Львівщини, модернізація університетів та медичних закладів, відновлення водних об’єктів тощо. Детальніше про зміни, які принесе новий генплан Львова, читайте згодом у матеріалі Tvoemisto.tv.

Як розповів Юліан Чаплінський до літа у Львові планують провести всі робочі групи та приблизно на вересень виокремити конкретні завдання. «Найближчим часом будуть створені спеціальні сторінки у соцмережах, де ми питатимемо львів’ян, кого вони вважають за потрібне залучити до робочої групи», – каже архітектор і додає, що до кожної групи долучатимуть по 1 депутату ЛМР, щоб ті достеменно розуміли, що відбувається, адже не завжди вміють читати креслення.

Зараз законодавство працює таким чином, що виграти тендер на розробку документації новго плану може будь-хто, але якщо до цього поставити чіткі завдання та вимоги, то він буде правильним.

Сьогодні, 26-го січня, головний архітектор Львова анонсував старт робіт із удосконалення генерального плану міста. Наступні кроки – формування робочих груп (інформація про учасників буде присутня на сайтах та у соцмережах) проведення необхідних соцопитувань, організація виставок для інформування львів’ян, підбиття підсумків та їх оприлюднення. У результаті цього місто спільно з громадою визначить завдання нового генплану, а згодом і його затвердження. «Ми зацікавлені, щоб у цьому процесі взяла участь максимальна кількість людей. Затвердження генплану  буде соціальним договором між львів’янами та владою», – додає Юліан Чаплінський.

Охочі долучитися до створення нового генерального плану Львова вже можуть звертатися із пропозиціями у департамент архітектури та урбаністики ЛМР (пл. Ринок, 1, каб. 404): +38 (032) 297-59-63, [email protected].

Довідка. Генеральний план — вид містобудівної документації, що регулює містобудівну діяльність в містах і інших поселеннях, визначає умови безпеки мешкання населення, забезпечення необхідних санітарно-гігієнічних і екологічних вимог, раціональне визначення меж землекористувань, зон житлової, суспільної, промислової забудови, територій, що особливо охороняються, зон різної містобудівної цінності, розміщення місць прикладення праці, розвиток інженерно-транспортної інфраструктури, впорядкування територій, збереження історико-культурної спадщини і антропогенних ландшафтів.

Із чинним генеральним планом Львова можна ТУТ.

Партнерська публікація


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!