У Львові помер поет-шістдесятник Роман Хоркавий

1884 0
Він був близьким другом Калинців, Гелів, Стефи Шабатури і багатьох інших патріотів борців.
Фото: Прес-центр ЛНУ імені Івана Франка

Фото: Прес-центр ЛНУ імені Івана Франка

У Львові помер львівський художник і поет, філософ Роман Хоркавий. Про це повідомив Юрій Волощак.

«Скромна добра людина, чесний християнин, близький друг Калинців, Гелів, Стефи Шабатури і багатьох інших патріотів борців. Велика втрата для Львова, України. Світла і вічна память. Такі люди не помирають, а переходять у вічність і йдуть просто до Отця небесного», написав на своїй сторінці Юрій Волощак.

Роман Хоркавий – поет, драматург, прозаїк, перекладач, художник, мистецтвознавець, шістдесятник. Член національної Спілки письменників України. Народився 12 серпня 1940 року у Львові в родині вчителя. Викладав німецьку та англійську мови у різних середніх та вищих навчальних закладах Львова до 1972 року, коли з політичних мотивів його звільнили з посади викладача Львівської Політехніки й уже не дозволили займатися ні педагогічною роботою, ні науковою офіційно. Перший арешт спіткав його 1967 року, другий – 1972 року, і третій у 1986 році.

У молоді роки займався ковзанярством, лижним та велосипедним спортом, туризмом, колекціонуванням грамзаписів оперних арій, сонат, симфоній, реквіємів, кантат і українських народних пісень.

Писати почав у 1952 році (був тоді учнем 5-го класу сільської школи). Це були переважно віршовані та прозові казки. Також почав займатись і малюванням. Літературною творчістю почав займатися від 1960 року (на третьому курсі університету).

Роман Хоркавий також працював учителем образотворчого мистецтва, вів малярську студію «Радісна палітра». Займався ілюструванням своїх та не своїх книжок, розписом церков, іконописом, створенням вітражів, мозаїчних композицій на автостанціях. Є автором понад тисячі картин.

 

+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!