У Львові померла хвора на сказ жінка. Медики радять, як вберегтись

6963 0
Медзаклади міста забезпечені антирабічним імуноглобуліном, лише варто до них звертатись, наголошують фахівці.
Фото: simya.com.ua

Фото: simya.com.ua

Сьогодні, 2 листопада, у Львівській обласній інфекційній лікарні померла 68-річна жінка, яка захворіла на сказ після укусу власного собаки. Про це в коментарі Tvoemisto.tv розповіла головна епідеміологиня області Наталія Тімко.

Це був перший випадок захворювання людини на сказ за минулі 11 років. Наталія Тімко каже, що жінка захворіла, тому що не звернулась до лікарні, навіть коли тварина померла.

Читайте також: Що робити, якщо вас вкусив собака. Поради МОЗ

«Від червня всі медзаклади Львова та області забезпечені антирабічним імуноглобуліном та антирабічною вакциною французького виробництва. Раніше лікарні мали закуповувати їх самостійно, централізовано забезпечувалась невелика частина. Але зараз все є», – каже Наталія Тімко.

Епідеміологиня додає, що після укусу тварини – собаки, кота, лисиці, їжака – потрібно звернутись в травмпункт. Лікарі у наданні допомоги людям, яких вкусила тварина, керуються відповідним наказом МОЗ, в якому чітко розписано, в яких випадках, куди і скільки сироватки потрібно вводити, каже Наталія Тімко.

Найбільший відсоток хворих тварин спостерігається серед лисиць – 36%, котів – 26%, собак – 23%, сільськогосподарських тварин – 11%, інших диких тварин – 4%.

Медики зазначають, що більшою є кількість випадків захворювання серед котів, ніж серед собак, адже в Україні вакцинація собак проти сказу є обов’язковою.

Олександра Бодняк


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!