У Львові з'явиться «німецька» вулиця. У чому її особливість?

5253 0
У Львові одну з вулиць облаштують за німецькии зразком. На ній перевага надаватиметься пішоходам, натомість транспорт, проїжджаючи даною ділянкою дороги, почуватиме себе «гостем». Tvoemisto.tv дізналося про особливості цієї вулиці
фото: Олег Шмід

фото: Олег Шмід

Вул. Корейська знаходиться перпендикулярно до вул. Новознесенська. Саме вона стане першим проектом Інституту стійких транспортних систем – її відремонтують за зразком пішохідних вулиць у німецьких містах.

Як розповів Tvoemisto.tv начальник «Інституту стійких транспортних систем» ЛКП «Львівавтодор» Олег Шмід, вулиця Корейська перебувала у титульних списках, які Личаківська районна адміністрація подала на ремонт в 2016 році. Відтак, було запропоновано її облаштувати як вулицю заспокоєного руху. Вулиця не є транзитною, і більшість будинків на ній – приватні особняки.

На ній облаштують нове дорожнє покриття. Замість асфальту буде плитка, товщиною 8 сантиментрів. Вона здатна витримати автомобіль. На користь плитки грає також той факт, що вона є екологічною та дешевою. Також, за словами Олега Шміда, розкриття з такою плиткою краще ремонтувати, бо на асфальті має бути латка.

Зокрема, на вул. Корейській не передбачено облаштування тротуарів, однак саме пішоходи тут матимуть перевагу над автомобілями.

У дизайн вулиці закладено три пари шикан і одна берлінська подушка. Шикани – це виступи на дорожню частину, котрі змушуватимуть водіїв їхати зигзагами.

За словами Олега Шміда, як правило, шикани роблять парами, але може бути одиночний виступ, або потрійні виступи. Часом між парою шикан роблять підвищення дороги до верхнього краю бордюру, але це не обов'язково. На вул. Корейській все ж передбачено підвищення.

Шикани. Фото Олега Шміда

«У найвужчому місці вулиці, де не можна встановити четверту пару шикан, ми вирішили встановити берлінську подушку. Берлінська подушка – це своєрідний лежачий поліцейський, щоправда не на всю ширину дороги. Вона діє вибірково. Велосипедисти і пішоходи можуть їхати по гладкій поверхні, оминаючи її. Пожежна машина пропустить «подушку» між колесами і тільки легковий автомобіль змушений сповільнити свій рух. І в шикан і в подушки одне призначення: заспокоєння руху», - розповідає Олег Шмід.

Загалом на вулиці буде обмежено швидкість авто до 20 км/год.

До проекту долучились і мешканці вулиці. Вони вирішили зробити із шиканів клумби й посадити там чорнобривці.

Кошти на облаштування вулиці виділено з бюджету розвитку міста, проте точну суму Олег Шмід назвати не може. Натомість запевняє, що вул. Корейська стане не єдиною у Львові, яку обштують за принципом німецьких доріг.

Читайте також: У Львові на декількох вулицях обмежать швидкість до 20 км/год. Адреси

Розмовляла Мар’яна Федина

+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!