У Львові презентували нове шкільне меню від Євгена Клопотенка

8438 1
«Метелики» з бурячками та мінестроне викликали жваве обговорення серед шкільних кухарів.
Фото: CultFood

Фото: CultFood

28 березня у Львові представили збірник рецептур страв для харчування дітей у школах, розроблений кухарем Євгеном Клопотенком та його командою. Про це повідомляє кореспондент Tvoemisto.tv.

За словами Євгена Клопотенка, відомого участю у телепроекті «Майстер-шеф», він працював над збірником протягом трьох років.

«Я задумався: моя мама їла у школі гуляш, я їв у школі гуляш, мої племінники їдять той самий гуляш. Збірник рецептур був виданий 1956 року, його кілька разів перевидавали, але суть лишилась та ж. Ми з командою хочемо урізноманітнити шкільне меню, зробити його більш корисним та цікавим», – каже Євген Клопотенко.

Читайте також: Без цукру, без хліба немає обіду. Як змінити меню у львівських школах

До збірника увійшли 110 рецептів. У грудні він отримав висновок державної санітарно-епідеміологічної експертизи від Держслужби України з питань безпеки харчових продуктів, що дозволяє впроваджувати ці рецепти у школах.

Разом з Євгеном Клопотенком над збірником працювали доктор медичних наук Марія Гуліч та технолог Юлія Заноз.

«Я наведу вам приклад. За чинним збірником вермішель варять 8 хвилин, вона потім розлазиться. До того ж, кілька кухарів не в змозі подати цю вермішель теплою всім, її гріють, вона ще розлазиться. А я пропоную взяти макарони, відварити пару хвилин, промити холодною водою – вони не злипнуться. Потім додати до цих макаронів бурячки і грам насіння – кунжутного, наприклад. Продукти ті самі, що використовують в школах, але страва ця приємніша і цікавіша – це італійські макарони-метелики, традиційний італійський салат», – говорить Євген Клопотенко.

Також він розповідає, що суп мінестроне – це майже той же овочевий суп, до якого всі звикли, лише без засмажки і корисніший.

Присутні на презентації надавачі послуг гарячого харчування у школах Львова та керівники навчальних закладів на початку зустрічі висловлювали незадоволення тим, що рецепти – не українські, що окремі складники – дорогі, що бракує обладнання. Проте після пояснень і дегустації, що для них підготували, емоції стали більш позитивними.

Читайте також: Їж, що дають. Чи матимуть львівські діти алергіки окреме меню?

Євген Клопотенко зазначає, що нові назви в меню можуть на початках відлякувати, але готуються всі страви із звичних продуктів на звичному обладнанні. Окрім того, каже він, назви допоможуть розширити світогляд учнів.

«Нове шкільне харчування – це не тільки про дітей, але й про дорослих. Бо дитячі харчові звички людини стають фундаментом її подальшого життя. Тому ми створили збірник рецептур для шкільних їдалень з їжею, яка виховує. Виховує не боятися таких слів, як "болоньєзе", "табуле", "полента". Виховує додавати спеції до страв та робити їх насиченими. Виховує готувати різні соуси. Виховує їсти селеру та гарбуз», – каже Євген Клопотенко.

«Спочатку зустріч викликала багато емоцій, але коли люди зрозуміли, що їм нічого не нав’язують, а просто пропонують, то все налагодилось. Школи і надавачі послуг можуть на свій вибір користуватись цим збірником. Є розуміння того, що одразу все ми впровадити не можемо. Це залежить, передусім, від людей, які працюють на кухні, від керівників навчальних закладів і від того набору продуктів, що пропонує використовувати Євген Клопотенко. Можна використовувати деякі рецепти, це вже урізноманітнить шкільне харчування», – каже у коментарі Tvoemisto.tv керівниця управління освіти ЛМР Зоряна Довганик, яка також була присутня на зустрічі.

На сторінці проекту Нове шкільне харчування можна безкоштовно завантажити збірник, а також отримати рекомендації з його поступового впровадження.

Читайте також: All you eat is love

«Ми опитали 1537 учнів шкіл Дніпровського району Києва. У шкільних їдальнях з них харчуються 29%. Під час тестового приготування цього меню, що розраховане на два тижні, у їдальнях стали їсти 47-60% школярів. Наша мета – поширювати культуру здорового харчування в школах», – каже Євген Клопотенко.

У його команді також кажуть, що готові надавати безкоштовні консультації тим школам, які хочуть випробувати меню, але мають із цим труднощі. Для цього потрібно написати на сторінку CultFood у Facebook. Наразі збірник презентували у Львові, Житомирі та Рівному.

Олександра Бодняк

 

Читайте також:
3 Травня, 2019 21:08
Олег Макарони з твердих сортів не думаю що так аж розваряться за 8 хвилин.Мають бути якісніші продукти які і коштують дорожче.Хотілось би бачити кошторис харчування сьогодення учнів і той що пропонується.А так виглядає як з кошиком споживача.Хоч і норма але не кожний може собі його дозволити щодня.
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!