У Львові ремонтують сходи до костелу Марії Сніжної

2076 0
Також цього року розроблять ПКД для реставрації всього храму.
фото ЛМР

фото ЛМР

На площі Князя Ярослава Осмомисла розпочався капітальний ремонт сходів, які ведуть до церкви Матері Божої Неустанної Помочі (Марії Сніжної). Вартість робіт становить майже один мільйон гривень, передає прес-служба ЛМР.

Роботи виконує ТзОВ «Еталон Ком». На ремонт сходів потрібно 974 тис. грн, однак у бюджеті на цей рік передбачено лише 200 тисяч. Попередньо роботи мають завершити до травня 2019 року. Крім цього, до кінця року виготовлять проектно-кошторисну документацію на ремонт храму загалом. Реставрацію церкви планують почати наступного року.

Читайте також: У Домініканському соборі почали реставрувати дах та вікна

 «Здається, що це просто сходи, біля них немає багато роботи, але, як виявилось, є пов’язано багато різних інших елементів, які потрібно рятувати разом зі сходами: підпірна стінка і вся платформа, на якій стоїть церква. Самі сходи є в дуже поганому стані. Цього року ми плануємо виконати реставрацію цих сходів: вони будуть розібрані, буде укріплено підпірні стіни, проведено роботи із заміни мереж (там є каналізаційний колектор), а також ми плануємо перенести електричну підстанцію», – зазначила начальниця управління охорони історичного середовища Лілія Онищенко.

Останній раз ці сходи ремонтували у 1970-х роках. На початку року у мерії планували витратити на ремонт сходів всього 300 тисяч гривень. За даними аналітичної системи YouControl власником ТзОВ «Еталон Ком» є Роман Лобай – екс-помічник нардепа Володимира Парасюка та колишній проректор з адміністративно-господарської роботи Львівського державного університету фізичної культури. 

Довідка

Греко-католицький храм Матері Божої Неустанної Помочі є одним із найдавніших храмів Львова, який збудували у XVI столітті на місці старої дерев’яної церкви ХІІІ століття.  

У 1750-1751 роках тут розмалювали стіни фресковими розписами та ґрунтовно переоснастили — встановили вівтарі, лави, каноніків та сповідальницю. У 1888-1892 роках дерев'яне склепіння храму замінили на муроване, добудували плебанію із невисокою вежею, власним окремим входом та огорожу від вулиці Сніжної. 

Після Другої світової війни храм закрили, знищили частину внутрішнього оздоблення та передали іншу частину до Музею релігії та атеїзму, Історичного музею та храмів міста, а у самій церкві облаштували склад. Від 1988 року тут розташували музей фотографії, а 1995 року церкву передали Львівській провінції Згромадження редемптористів, яка освятила храм як церкву Матері Божої Неустанної Помочі.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!