У Львові сховали скульптуру Христа на Голгофі із Вірменської церкви

3289 0
Статую Ісуса Христа винесли з Вірменського собору Львова для зберігання в бункері.
Фото: Андре Луїс Алвес

Статую Ісуса Христа винесли з Вірменського собору Львова для зберігання в бункері. Фото: Андре Луїс Алвес

Через напад Росії на Україну у Львові починають монтувати захисти на деяких історичних пам’ятках, вітражах та окремих скульптурах, низку цінних скульптур демонтують і зберігатимуть у сховищі.

Спеціальним матеріалом у кілька шарів: тканиною, яка не горить, скловатою і фольгою, вже обмотані фонтани на площі Ринок та частина фігур довкола головних соборів міста.

Зокрема, реставратори розібрали дерев'яний вівтар з Вірменської церкви XIV століття, що зображає муки Христа на Голгофі. Він є найстарішим не лише у Львові, а й в Україні, каже директорка Інституту стратегії культури Юлія Хомчин.

За словами реставратора Анджея Казберука, вівтар «Голгофа» у Вірменському соборі складається з трьох різних частин – фігури розіп’ятого Христа, двох жіночих – Матері Божої і Марії Магдалини, і дерев’яного тла, на якому змонтовані усі фігури.

Композиція, різнорідна за технологією і методом різьблення, змонтована в єдине ціле в середині XVIII ст. Найстарішим елементом вівтаря є фігура Ісуса Христа на хресті, яка могла бути вирізана ще у ХV ст., а найновіші елементи датуються XVIII століттям. Жіночі постаті вирізьблені «під Пінзеля». Цілком можливо, що основні фігури були перенесені  з іншого львівського храму, бо на них залишилися сліди позолоти, яка використовується у внутрішніх приміщеннях. Тло вівтаря складається з понад 250 елементів, змонтованих в єдине ціле. Тут використана рідкісна техніка – у дерево впресовано мілко потовчене різнокольорове скло, яке блищить, йдеться в описі на сайті Фотографії старого Львова.

Нагадаємо, що Львів одне з міст України де є чи не найбільша кількість пам’яток, а історичний центр міста внесений до списку Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО. У Львові також планували створити план евакуації і зберігання культурних цінностей з міських архівів, музеїв, галерей на випадок військової загрози.

Як Львів зараз бореться за пам'ятки, щоб вберегти їх від можливих обстрілів, читайте у матеріалі.

 


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!