У Львові створять зупинку із рослинами і сонячними батареями на даху

6441 0
Учасники конкурсу молодіжних проектів «Lviv Young Project» за підтримки мерії Львова розробляють проект «зеленої зупинки» у Львові, На її даху висадять рослини-сукуленти і навіть встановлять сонячні батареї.

Соціальний проект «Зелена зупинка» є кроком до боротьби із зміною клімату, покращення добробуту громади Львова. Також він покликаний популяризувати технології екологічного будівництва. Це, так званий, поштовх до створення зелених дахів на будівлях (садів на дахах) міста.

Облаштувати зупинку коштуватиме недешево - лише покрівля із рослинами обійдеться у майже 40 євро за кв.м., однак і термін її експлуатації вчетверо довший, ніж у звичайної зупинки, розповіла керівник проекту. Для того, аби конструкція могла витримувати навантаження ґрунту та рослин на даху, вона повинна бути виготовлена з особливо міцних матеріалів - навантаження може сягати 100 кг на 1 кв.м. Мінімальну площу зупинки планують у розмірі 15 кв.м.

Висадити на даху зупинки хочуть рослини-сукуленти - тобто ті, що мають тканини для запасу води і не потребують багато догляду. Над проектом наразі працюють п'ятеро людей. Це молодь із освітою в галузі екології, садово-паркового господарства, соціології, економіки та хімії. Долучився до проекту і ландшафтний архітектор.

Також в планах проектантів - встановити сонячні батареї - влітку для зарядки мобільних телефонів, а взимку - для підсвітки або підігріву рослин. Серед варіантів встановлення зупинки - біля Оперного театру або ж біля ринку «Добробут».


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!