У Львові відкриють центр трансплантації стовбурових клітин

13890 2
Центр трансплантації працюватиме на базі Інституту патології крові та трансфузійної медицини НАН України (вул. Генерала Чупринки, 45). Вже зараз там облаштовано палати необхідним обладнанням та проведено попередній відбір кандидатів у працівники Центру.

У суботу 15 жовтня 2016 року о 11.00 год. в Інституті відбудеться організаційна зустріч ротарійців та медиків, де обговориться завершальний етап проекту створення Львівського регіонального Центру ТСГК.

«Вже найближчим часом розпочнеться активна робота та прийом пацієнтів. Центр має на меті забезпечити виконання авто-ТСГК (пацієнтам пересаджують їх власні стовбурові клітини– ред), а з часом ало-ТСГК (пацієнтам пересаджують стовбурові клітини їх брата, сестри, батьків, або людини, яка є родичем пацієнта, ред) для хворих на злоякісні хвороби крові, що проживають у  західному регіоні України», – розповів у коментарі Tvoemisto.tv Ігор Євстахевич, хірург «Інституту патології крові та трансфузійної медицини НАН України».

Палати облаштовано необхідним обладнанням: моніторами, ліжками, кисневим конденсатором, апаратом для штучної вентиляції легенів, ультранизькотемпературний морозильником, сепаратором крові.

Інститут патології крові та трансфузійної медицини АМН України у Львові, в приміщенні якого створять Центр

«Проект реалізовано завдяки спільному гранту Ротарі Клубів «Львів» та «Львів-Ратуша», «Вайнхайм» Німеччина та «Сідней-Холрой» Австралія, та підтримці світової Фундації Ротарі. Загальна вартість проекту – 46 тис. дол. США. Основну суму коштів внесли ротарійці Німеччини», – розповів Tvoemisto.tv координатор проекту Сергій Лобозинський.

Як зазаначають координатори проекту, загалом по Україні щорічна орієнтовна потреба у проведенні високодозової хіміотерапії з наступною автотрансплантацією стовбурових гемопоетичних клітин (кісткового мозку або периферичної крові) становить щонайменше 800-1200 операцій при множинній мієломі, злоякісних лімфомах та лейкеміях. Алотрансплантацій стовбурових гемопоетичних клітин у хворих на лейкемію, апластичну анемію та мієлодиспластичний синдром необхідно було б проводити протягом року близько 400 - 600.

Читайте також: Одне життя на мільйон

В середньому в Україні виконується близько 80-100 автологічних та до 40-50 алогенних ТСГК на рік, а функціонує лише три центри трансплантації (1 - для дорослих, 2 - для дітей), два з яких мають досвід виконання алогенної ТСГК.  Таким чином більшість хворих, у першу чергу гематологічних,  що потребують ТСГК, не отримують її в Україні та змушені звертатись за медичною допомогою до закордонних клінік.

Для порівняння, вартість однієї процедури автологічної ТСГК за кордоном коливається від 50 до 100 тис. Євро,  в  той час як в Україні ця цифра менша в 3-5 разів: 450 - 500 тис. Грн. (близько 20 тис. Євро). Проведення алогенної ТГСК  за кордоном коштує від 180 до 250 тис. Євро, а в Україні – в середньому 1200-1500 тис. грн. (40-60 тис. Євро).  

Довідка. Ротарі – світова організація громадських добровольців, членами якої є понад 1,2 млн лідерів бізнесу та представників професійної еліти. Більше ніж 35,000 Ротарі Клубів у більш як 200 країнах і географічних областях втілюють проекти служіння як у своїх місцевих громадах, так і поза їх межами, з метою подолання таких негативних явищ, як бідність, хвороби, голод, неписьменність і забруднення навколишнього середовища. В незалежній Україні рух Ротарі розвивається з 1992 року і сьогодні налічує близько 800 Ротарійців, об’єднаних у 48 Клубах. Зокрема у Львові активно діють шість Ротарі Клубів.

Підготувала Оксана Лісна


Читайте також:
26 Вересня, 2016 21:33
Лесь Лукавецький Перепрошую, помилка: назва ЛЬВІВСЬКИЙ ОБЛАСНИЙ ФОНД РОЗВИТКУ ГЕМАТОЛОГІІ.
26 Вересня, 2016 21:31
Лесь Лукавецький Так, але автор, на хвилиночку, забула додати, що створення центру також фінансує Львівський обласний Фонд розвитку медицини (Президент- д.м.н. Масляк Звенислава Володимирівна), який вклав понад (якщо згадують про долари) 25 000 $ в обладнання, перепланування та будову Центру. Треба згадувати не тільки Ротарійців, но і своіх Львівських благодійників !
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!