Як Львів прощався з Блаженнішим Любомиром. Фото, Відео

30193 0
Сьогодні, 3 червня, у Львові тисячі вірян попрощались з духовним провідником, Архиєпископом-емеритом Української греко-католицької церкви, Почесним громадянином міста Львова Блаженнішим Любомиром Гузаром.
Олександр Мазуренко

Олександр Мазуренко

Після заупокійної Архиєрейської Літургії в Архикатедральному Соборі Святого Юра відбулась скорботна піша хода за домовиною з тілом кардинала до храму Святого Архистратига Михаїла. Там відслужили Чин панахиди, і опісля кортеж з тілом Блаженнішого виїхав до Києва, де 5 червня Його поховають у Патріаршому Соборі Воскресіння Христового, повідомляє прес-служба ЛМР.

Майже дві доби у Львові тривало прощання із Блаженішим Любомиром Гузаром. Віддати шану Архиєпископу Української греко-католицької церкви до Собору святого Юра приходили тисячі людей, паломників з інших міст та областей України. Приносили квіти і приводили з собою дітей.  У храмі постійно відбувались чування, читали Євангеліє, а сьогодні зі Святоюрської площі транслювали Заупокійну Літургію.

Читайте також: Тисячі львів'ян прощаються з кардиналом Гузаром. Кадри аерозйомки

«Сьогодні Львів переживає щось подібне, як у дні похорону Праведного Андрея Шептицького. Сьогоднішній день тут творить історію. Блаженніший сьогодні прощається з усіма своїми співбратами з інших церков, з інших спільнот, які тут присутні, які приходили минулого вечора до Собору Святого Юра, щоб молитись за упокій його душі. Усім він каже щире «спасибі» і вкотре простягає свою дружню руку і каже: «єднаймося в ім’я Боже», – сказав у прощальному слові біля Храму Архистратига Михаїла глава УГКЦ Блаженніший Святослав (Шевчук).

По завершенню прощання у Львові плхоронна процесія вирушила до Києва. «Щоб лягти на вічний спочинок біля хрещальної купелі нашого сивоголового Дніпра-Славутича, щоб спочити там, де народилась наша Київська церква, щоб звідти голосити своєю присутністю правду про Українську Церкву і її Божий люд»,  – зазначив Блаженніший Святослав. 

Читайте також: Любомир став Батьком українського народу. 5 тез проповіді Блаженнішого Святослава

«Думаю, Блаженніший сьогодні прощався би з вами з гумором, сьогодні він нам каже: «З радістю прощаюся, але до зустрічі в небі». Проживімо наше життя так, щоб іти за ним, за Любомиром, і з ним ще раз зустрітись у Небесному Царстві, бо своєю постаттю він показує, що це можливо зробити. Прощай, княжий Львове. Сумуй і радій! Прощай, княжий Львове. Молися і працюй! Прощай, княжий Львове. Люби і живи у мирі! А ми тобі, наш дорогий Батьку, кажемо: «спочивай, молись за нас», – йшлося у промові глави УГКЦ. 

Домовину з тілом Архієпископа-емерита УГКЦ з Києва до Львова привезли в четвер близько сьомої години вечора. Заупокійну молитву відслужив Глава УГКЦ Блаженнійший Святослав (Шевчук) у співслужінні з Митрополитом Львівським Ігорем Возьняком та єпископами Української греко-католицької церкви, а також з Архієпископом і Митрополитом Львівським Римо-католицької церкви Мечиславом Мокшицьким.

У п’ятницю відбулась Заупокійна Літургія, а ввечері у храмі був відслужений Чин монашого Парастасу.

У четвер, 1 червня, у Львові було оголошено День жалоби за Блаженнішим Любомиром Гузаром, а у п’ятницю і сьогодні Львів був у скорботі, тому місто утрималося від проведення гучних розважальних заходів. Також на Ратуші розмістили банер із зображенням Глави Української греко-католицької церкви з 2001 до 2011 років.

Нагадаємо, 31 травня 2017 року, о 18:30, на 85-му році життя після важкої недуги відійшов до вічності Блаженніший Любомир Гузар, Архиєпископ-емерит УКГЦ.  Любомир Гузар очолював Українську греко-католицьку церкву протягом 2005-2011 років.

Довідка

Любомир Гузар народився 26 лютого 1933 року у Львові. У 1944 році сім'я змушена була покинути Україну. Спочатку зупинилися в Австрії, а в 1949 році переїхали до США. Середню освіту майбутній владика здобув у Малій духовній семінарії в Стемфорді (штат Коннектикут). У 1954 році одержав ступінь бакалавра філософії в Колегії святого Василія. У 1967 році здобув ступінь магістра у Фордгамському університеті Нью-Йорка.

У 1958-1959 роках працював вчителем і префектом у Стемфордській духовній семінарії святого Василія, а також служив у Кергонксоні (штат Нью-Йорк) як душпастир оселі "Союзівка" Українського народного союзу та виховної оселі Спілки української молоді Америки в Елленвілі (штат Нью-Йорк).

З 1965 року - настоятель парафії Пресвятої Трійці в Кергонксоні.

В 1969 році переїхав до Рима для продовженим богословських студій, які завершив доктором богослов'я в 1972 році.

У 1972 році вступив до монастиря Святого Теодора (монахів Студійського уставу) в Гроттаферрата (Італія).

У 1973-1984 роках викладав у Папському місійному університеті "Урбаніана" в Римі, виконував різні доручення патріарха Йосифа Сліпого.

2 квітня 1977 року в монастирі Студійського уставу в Кастель-Гандольфо поблизу Рима був висвячений патріархом Йосифом на єпископа.

У 1978 році патріарх Йосиф призначив єпископа Гузара архимандритом монастиря Святого Теодора, а також відповідальним за монастирі Студійського уставу за межами України.

З 1984 до 1991 року - протосинкел Львівської архиєпархії в Римі.

У 1993 році разом зі всією спільнотою з Гроттаферрата повернувся на рідну землю.

У 1993-1994 роках служив духівником у Львівській духовній семінарії Святого Духа.

У 1995 році спільнота осіла у своєму монастирі Святого Теодора Студита в с. Колодіївка на Тернопільщині.

У листопаді 1996 року владика Любомир призначений Єпископом-помічником Глави Української Греко-Католицької Церкви.

26 січня 2001 році на Надзвичайному Синоді Єпископів УГКЦ вибраний Верховним Архиєпископом УГКЦ.

21 лютого призначений папою Іваном Павлом ІІ кардиналом Католицької Церкви.

21 серпня 2005 року проголошено перенесення осідку Глави УГКЦ зі Львова до Києва.

 

10 лютого на прес-конференції в Києві Блаженніший Любомир повідомив про те, що цього дня папа Венедикт XVI прийняв його зречення з уряду Верховного Архиєпископа УГКЦ. Відповідне прохання до Святішого Отця Глава УГКЦ подав, коли йому виповнилося 75 років.
Він займався активною громадською діяльністю. Зокрема був учасником Ініціативної групи "Першого грудня".

 

Відео: Твоє Місто

Фото: Олександр Мазуренко, Михайло Димид, Ілля Хантер, УКУ

 


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!