У Львові в парку «Знесіння» створять перший міський сад. Візуалізація

3909 0
У львівському парку «Знесіння» запроваджують соціально-екологічний проект «Park Znesinnya Vineyard & Urban Garden», аналогів якому немає в Україні. У рамках цього проекту, 10 жовтня, львів’яни будуть прибирати ділянку в південній частині парку від надмірної рослинності та сміття. Як розповів Tvoemisto.tv заступник директора з освітньої роботи парку «Знесіння» Олександр Завадович, це буде першим кроком на шляху для створення міського саду та розвитку виноградарства у Львові.

«Для початку ділянка для проекту є маленькою: півгектару в районі  вулиці Мучної над «Львівською експериментальною кераміко-скульптурною фабрикою». Там є стрімкі схили над колишнім кар’єром, землю на яких віддали людям під тимчасові городи, щоб вона не пустувала, за умови звільнення при потребі. Нині ці городи вже не обслуговуються. Там вже багато диких рослин, самосіву, сміття. Тому ми хочемо розчистити цю територію і реалізувати  там такий пробний проект так званого міського саду», – розповів Олександр Завадович.

«Ми, насамперед, орієнтуватимемося на профіль виноградарства і супутні садові культури. Адже є історичні підтвердження того, що Винники і Львів, починаючи із ХІV століття славились виноградарством. І ми вирішили створити такий проект не тільки для розваг, а щоб це було щось традиційне для Львова», – каже заступник директора з освітньої роботи парку «Знесіння».

Ініціатори проекту кажуть, що до цього саду матимуть вільний доступ усі відвідувачі парку. «Сьогодні є багато корисних нововведень, одне з яких – соціальне підприємництво. Тому ми хочемо, щоб люди вирощували садові культури не для прибутку, а просто, щоби мати можливість попрактикуватися у тому, що їм подобається і розвивати своє хобі. Кожен зможе спробувати висаджувати дерева, нащіплювати іх тощо. То має бути вільна система, яка зацікавить людей чимось новим і відведе від тої прикрої теми, що ділянки, які не використовуються швидко, і впадають в око забудовникам», – розповів Олександр Завадович.

Також цей проект дасть змогу відкрити гарні панорами міста, бо ділянка розташовується на пагорбі. Там планують облаштувати оглядові пункти. Повну реалізацію проекту проводитимуть протягом п’яти років. Перші культури планують висадити вже у 2016-му.

Розчищення території розпочнеться 10-го жовтня о 10:00 годині. До нього запрошують долучатись усіх охочих.

Виставка «Історія садівництва у Львові» та презентація проекту (з окремою програмою для дітей) пройде 24 жовтня на Чернечій горі.

А воркшоп, основна тематика якого вирощування винограду для початківців,  відбудеться 25 жовтня за адресою вул. Олекси Довбуша, 24.

Усіх, хто зацікавились проектом, мають цікаві ідеї та бажають долучитись можуть звертатись за телефоном: 097 333 52 22 (Олександр Завадович) або писати на електронну скриньку ([email protected]).

Довідка. Ініціаторами проекту «Park Znesinnya Vineyard & Urban Garden» є Міжнародна громадська організація «GLEN», регіональний ландшафтний парк «Знесіння» та громадська організація «Аналітичний центр «За ЕКОрозвиток».

Розмовляла Наталія Середюк


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!