У Львові в підземеллях Гарнізонного храму покажуть несподівану знахідку. Фото

10410 0
У храмовому органі знайшли старі нотні записи, що не мають жодного стосунку до літургічної музики.
Фото: Степан Сус/Facebook

Фото: Степан Сус/Facebook

У Львові в підземеллях храму святих апостолів Петра і Павла після дозволу на проведення екскурсій відвідувачам планують показати новий експонат. Це нотні аркуші, що датуються кінцем XIX – початком XX століття, що знайшли в старому храмовому органі.

Як розповів Tvoemisto.tv історик підземелля Олег Друздєв, ноти стали несподіваною знахідкою, тому що це запис менуету з опери Дон Жуан Вольфганга Амадея Моцарта, що аж ніяк не є літургійним твором. Окрім того, вони написані німецькою мовою.

«Не виключено, що вони там опинилися ще у 1930-1940-х роках. Знаємо, що у 1939 році перебудову органу здійснив місцевий майстер і після того про практичне використання інструменту жодних свідчень не маємо»,говорить мистецтвознавець Іван Кузьмінський.

Олег Друздєв каже, що оскільки бібліотека імені Стефаника, чиє книгосховище було в храмі до 2011 року, забрала своє майно згідно з описами, то можна припустити, що ноти належить храмові.

«Якихось предметних знань ми не маємо – хто їх виконував, як вони опинилися в храмі тощо. Ми не маємо достатньо документів про процес закриття храму в 1946 році і що відбувалось тут у період між 1939 і 1946 роком», – говорить історик.

Він додає, що не можна відкидати і того, що ноти потрапили у храм випадково і вже потім стали частиною його історії.

«Ми навряд чи дізнаємось щось предметне про ці аркуші, хіба зможемо дізнатись приблизно про органістів, які колись могли виконувати цей твір, у контексті чого він виконувався, бо цей твір не є літургічним. Можливо вдасться в газетах чи інших документах віднайти якусь згадку про виконання. Зрештою, ми не відкидаємо думки, що ці ноти не мали стсоунку до храму, а опинились там в якийсь час. Від 1946 року і до заходу сюди бібліотеки храм використовувався як різнопрофільний склад», – каже Олег Друздєв.

Читайте також: Як українці і поляки реставрують старовинні фрески Гарнізонного храму у Львові. Відео

Та знахідку готують до того, щоб показати відвідувачам Підземелля Гарнізонного храму, щойно карантинні обмеження дозволять проводити екскурсії, говорить історик.

Щодо самого органу, в якому знайшли ноти, то це орган з кінця 19-го століття, який планують відреставрувати, але поки триває реставрація фресок, потрібні гроші на це.

Олександра Бодняк

Фото: Іван Кузьмінський/Фейсбук


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!