Кімнатна авіація. Фоторепортаж із змагання дронів у Львові

5444 0
У трамвайному депо №1 (майбутньому Lem Station) відбулись видовищні перегони спортивних швидкісних квадрокоптерів.
фото: Петро Ткачишин

фото: Петро Ткачишин

Рейсинг на квадрокоптерах як спорт в нашій країні з’явився недавно. Фундаторами новинки виступила Спортивна Ліга Rotor GP Ukraine, організувавши на території Lem Station (Львівське трамвайне депо №1) третій етап Кубку України перегонів на спортивних дронах. Змагатися за звання найкращого пілота приїхали дев’ятеро учасників з Харкова, Києва, Дніпра та Броварів, проте у перегонах брало участь лише восьмеро, через те, що один з пілотів під час тренувальних польотів занадто сильно пошкодив свого дрона і був вимушений вибути із змагань. Кубок проходив під егідою Федерації авіамодельного спорту України.

Учасники змагалися на спеціалізованому треку, котрий команда організаторів Rotor GP Ukraine створила у режимі нон-стоп, надихнувшись місцем проведення й виходячи з особливостей самої локації. Основні критерії, за якими судді оцінювали пілотів, – швидкість і дотримування суворо визначеної траекторії польоту.

«Дрон-рейсінг – дружній спорт, в якому практично немає нечесності, адже в більшості ті, хто цим займається, робить це перш за все для власного задоволення. Перегони на дронах обходяться не дешево, тому ніхто не хоче пошкодити свій коптер, хоч без падінь та поломок не обходиться. Навіть якщо пілотові не вдалося з якихось причин пройти перешкоду, він все одно  має повернутися і пролетіти її ще раз вже правильно», – розповів Модест, пілот зі Львова.

Поліпшивши лінію перешкод, організатори поставили перед спортсменами нелегке завдання, адже хлопці тестували трек вже безпосередньо у день перегонів. Територію польотів відгородили спеціальною сіткою, щоб уникнути випадкового травмування глядачів, адже дрон здатен розвивати швидкість до 100-150 км/год. Основні критерії за якими судді оцінювало літунів – швидкість проходження заданого маршруту й частота падінь.

Кубок України на території Lem Station відбувався у три етапи:

1. Кваліфікація (відбірковий тур, що попередньо визначає рівень майстерності пілотів, а отже – хто і з ким змагатиметься у наступному раунді);

2. дабл-ілімінейшн (включає у себе дві спроби, під час яких пілот має пройти трек швидше за свого суперника, і якщо з якихось причин він не зміг здобути перемогу, він має шанс позмагатись і все одно  вийти у фінал);

3. фінальний матч (вирішальний поєдинок між двома найкращими пілотами, котрих визначають за результатами попередніх турів).

За результатами повітряних поєдинків звання найкращого пілота здобув Владислав Бабушкін із Дніпра. Друге та третє місце посіли львів’яни – Модест Ач та Олександр Васильєв.

Читайте також: Lem Station. Яким буде креативний простір у старому трамвайному депо

                                                                               Катерина Бігун

фото та відео Петра Ткачишина


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!