У Львові відкрили виставку картин сина Івана Франка. Де подивитися?

3029 0
У рамках відзначення Днів пам’яті Івана Франка 27 травня у Виставковій залі Львівського національного університету імені Івана Франка відбулося урочисте відкриття виставки художніх робіт сина Івана Франка – Тараса Франка. Про це повідомляє ЛНУ ім. Івана Франка Офіційна сторінка.

«Ми маємо надзвичайно щедрий спадок від Івана Франка. Фактично, за весь період своєї діяльності він на своїх плечах виніс українську націю, зокрема, її наукові, мистецькі й політико-ідеологічний материки, – зазначив під час відкриття виставки проректор університету Ярослав Гарасим. – Тож гідним вшануванням пам’яті Івана Франка є заходи, присвячені не лише його постаті, але й представникам його родини. І сьогодні ми маємо унікальну нагоду вперше познайомити українську спільноту з художніми роботами сина Івана Яковича – Тараса Франка».

«Євген Маланюк до 40-річчя від дня смерті Івана Франка писав: «Франко не з нами, оскільки ми не досягнули розуміння величі його постаті». Як сьогодні це зробити? Треба працювати і жити за Франком», – сказав під час вступного слова ректор університету, професор Володимир Мельник.

Ректор Володимир Мельник також зазначив, що «сьогодні, дивлячись на художні твори Тараса Франка, відчувається, безумовно, й подих самого Івана Яковича, у них бринить струна його духу. Цей екзистенційний мотив, який простежується у роботах, є, мабуть, найбільш благодатним для повернення до величі Франка та прагнення бути хоч у чомусь подібним до нього».

Читайте також: Куди поїхати на вихідні зі Львова: садиба Івана Франка

«Батько мені багато розповідав про мого діда. Вони обоє багато працювали, не розповідаючи деталей своєї невтомної праці близьким, – розповів внук Івана Франка Роланд. – Так, мій тато не був великим художником, утім добре розумів, на чому варто зробити акцент, що потрібно висвітлити і показати людям. Приємно, що син Івана Франка пішов шляхом свого батька».

Роланд Франко також адресував слова вдячності організаторам виставки, зазначивши, що те, що сьогодні відбувається, – ще один шанс для українців піднятися до величі Франка.

«Коли мені до рук потрапив цей дивовижний матеріал, я був вражений в емоційному і професійному сенсах, – зазначив під час урочистого відкриття виставки директор Львівської національної академії мистецтв Роман Яців. – Адже не щодня можна зблизька побачити таку сукупність надзвичайно цікавих мистецьких проявів, які належать видатній особистості, яка себе проявила в іншій галузі, але яка так широко й різноманітно представила світ, побут і життя у своїх візіях».

Після відкриття виставки, в Актовій залі Львівського університету відбулася урочиста академія з нагоди 100-річчя від дня смерті Івана Франка. 

Виставку робіт Тараса Франка можна переглянути у Виставковій залі Львівського національного університету імені Івана Франка  за адресою: вулиця Університетська,1.

 

Опублікувала Наталія Середюк


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!