У Львові відкрили виставку унікальних стародруків

3023 0
У Львові відкрили виставку унікальних франкомовних стародруків. Експозиція стала доступною в Науковій бібліотеці Львівського національного університету імені Івана Франка. Відвідати виставку зможе кожен охочий.
фото: facebook ЛНУ імені Івана Франка

фото: facebook ЛНУ імені Івана Франка

У рамках конференції-обговорення «М’яка сила і діалог культур: приклад Франкофонії», що відбулась 18 березня 2016 року, в головному читальному залі Наукової бібліотеки Львівського національного університету імені Івана Франка відкрили виставку унікальних стародруків. Відвідувачі зможуть на власні очі побачити книги 18-19 століття.

На експозиції представлено:
• підручник з французької мови для студентів Львівської єзуїтської академії 1765 р.;
• програма іспитів у Львівському шляхетському колегіумі 1773 р. з переліком питань для тих, хто вивчав французьку мову;
• франкомовне мініатюрне видання Біблії 1752 р.;
• молитовник французької королеви Марії Лещинської (1703-1768) – дружини Людовіка XV;
• франкомовні видання з описами подорожей, наукові та художні тексти XVIII-XIX ст.
• унікальне франкомовне видання каталогу української вишивки Олени Пчілки, здійснене у Парижі після заборони друку українською мовою в Російській імперії (Емський указ 1876 р.)
В окремих стендах – підручники, посібники та дослідження французьких філологів Львівського національного університету імені Івана Франка та колег з інших українських ВНЗ, що користуються популярністю серед університетських франкофонів упродовж останніх 10 років.

Зокрема, в рамках конференції директорові Наукової бібліотеки Університету вручили спеціальну нагороду верхньої палати парламенту Франції – Медаль Сенату. Нагороду вручив екс-міністр, сенатор Французької Республіки Жак Лежандр директорові університетської книгозбірні Василю Кметю за дослідження впливу французьких традицій на українську культуру, вивчення ролі франкофонії в інтелектуальному житті Львова й університетській науці, збереження та популяризацію пам’яток Наукової бібліотеки, що відображають давні українсько-французькі зв’язки.

                Опублікувала Мар’яна Федина


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!