У Львові відкриють пам’ятник комп’ютеру

1375 0
1 червня на вул. Лесі Українки, 18 відбудеться презентація проекту інтерактивного пам’ятника малогабаритному комп’ютеру «ПК-01 Львів».
uk.wikipedia.org

uk.wikipedia.org

Подія відбувається у рамках єдиного фестивалю комп’ютерних технологій de:coded.

Як зазначають організатори, ще у далеких 86-87 роках минулого століття доцент Львівського політехнічного інституту В.Я. Пуйда розробив персональний комп’ютер «ПК-01 Львів».

Організатори масштабного комп’ютерного фестивалю обіцяють повернутти комп’ютер до життя.

Як зазначено на сайті Національного університету Львівська політехніка, серійний випуск ПК­01 «Львів» почався з 1987 року на ВО ЛОРТА. Загалом виготовили близько 90 тисяч екземплярів.

Комп’ютер складався з клавіатури, процесора та монітора, а блок живлення був окремо від основного корпусу. На ньому можна було працювати з мовами Бейсик та Асемблер, мав постійну пам’ять (ПЗП) – 16 Кб, оперативну (ОЗП) – 48 Кб. Як зовнішня пам’ять використовувався касетний магнітофон, передбачено зовнішній дисковод.

Вивід інформації в кольоровому вигляді (4 кольори, 8 палітр) здійснювався на кольоровий телевізор. До ПК під’єднувався друкуючий пристрій. Крім цього, було ще вмонтовано п’єзодинамік. Перші ПК­01 виготовляли в металевому корпусі (такий і є в музеї ЛП), а пізніше – в пластиковому.

ПК­01 «Львів» використовували в навчальному процесі, науково-технічних лабораторіях, в промисловості і в домашніх умовах. Ентузіасти розробили для нього сотні ігор. Для багатьох нинішніх комп’ютерних фахівців він став першим кроком у програмування.

+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!