У Львові відремонтують сходи до церкви Марії Сніжної

2165 0
Із наступного року планують взятися за реставрацію самого храму.
Фото: ukrainaincognita.com

Фото: ukrainaincognita.com

Цього року за кошти міського бюджету планують відремонтувати сходи, які ведуть до церкви Матері Божої Неустанної Помочі (Марії Сніжної) на вулиці Ярослава Осломисла. Про це повідомляє прес-служба ЛМР із посиланням на керівницю управління охорони історичного середовища Лілію Онищенко. 

«Минулого року в нас було передбачено виготовити проектно-кошторисну документацію на ремонтно-реставраційні роботи церкви Марії Сніжної. Однак ми не могли розпочати проектування, бо зрозуміли, що там є проблема зі сходами, які ведуть до храму. І їх потрібно ремонтувати першочергово», – сказала Лілія Онищенко.

Читайте також: У Гарнізонному храмі Львова продовжать реставрацію фресок. Фото

За словами чиновниці, роботи розпочнуть у березні, як зійде сніг. Загальна кошторисна вартість становить 300 тисяч гривень, проте наразі виділили тільки 200 тисяч. Виконавця робіт поки що не визначили.

Також цього року планують виготовити проектно-кошторисну документацію для проведення ремонтно-реставраційних робіт церкви Марії Сніжної, на яку у бюджеті заплановано 100 тисяч гривень, а сам ремонт провести наступного року. Храм потребує капітального ремонту, оскільки за словами його адміністратора о. Сергія Ковбеля, тут виявили низку пошкоджень, зокрема вертикальні тріщини на стінах, кладки грибку, просідання фундаменту, аварійне покриття, кріплення дзвону вийшли з рівноваги, занедбаний фасад. 

Довідка: 

Греко-католицький храм Матері Божої Неустанної Помочі є одним із найдавніших храмів Львова, який збудували у XVI столітті на місці старої дерев’яної церкви ХІІІ століття.  

У 1750-1751 роках тут розмалювали стіни фресковими розписами та ґрунтовно переоснастили — встановили вівтарі, лави, каноніків та сповідальницю. У 1888-1892 роках дерев'яне склепіння храму замінили на муроване, добудували плебанію із невисокою вежею, власним окремим входом та огорожу від вулиці Сніжної. 

Після Другої світової війни храм закрили, знищили частину внутрішнього оздоблення та передали іншу частину до Музею релігії та атеїзму, Історичного музею та храмів міста, а у самій церкві облаштували склад. Від 1988 року тут розташували музей фотографії, а 1995 року церкву передали Львівській провінції Згромадження редемптористів, яка освятила храм як церкву Матері Божої Неустанної Помочі.

 


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!