Політична реклама

У Львові відреставрують браму Бернатовичівської кам'яниці

1467 0
Історичну браму середини ХIX століття на площі Ринок, 8 відреставрують в межах спільного проекту GIZ та ЛМР «Муніципальний розвиток та оновлення старої частини міста Львова». Її реставруватимуть в межах тематичного семінару під час якого навчатимуться львівські столяри та реставратори.
площа Ринок,8/uk.wikipedia.org

площа Ринок,8/uk.wikipedia.org

Для навчання обрали будинок №8, оскільки там вже в рамках проекту відреставрували балкон та кам’яні портали, пояснила начальник управління охорони історичного середовища ЛМР Лілія Онищенко.

Історія будинку на площі Ринок, 8 сягає 17 століття. Інша його назва – кам'яниця Бернатовичівська. Він був власністю вінницького старости Людвіка Калиновсього. Бернард Меретин розробив проект фасаду. У 1840-х він був перебудований за проектом архітектора Фредеріка Баумана в стилі віденського класицизму. Від первісного будинку залишився тільки цоколь. Тоді ж був добудований четвертий поверх.

"Ймовірно з того часу походять і двері. В основі цей будинок є з епохи бароко, однак не всі елементи бароко тут збереглися, зокрема двері походять з 19 ст. Вони належать до епохи класицизму. Вітраж над дверима – це початок ХХ століття, сецесія, тобто тут є цілий букет стилів, рельєфи, в тому числі авторські», – розповіла Лілія Онищенко.

Сьогодні, 13 травня, браму демонтували та перенесли в майстерні, що у Бернардинському дворі. За словами керівника семінару, експерта GIZ Крістофа Юнґганса, в середині наступного тижня відреставровану браму повернуть на місце.

За його словами, вартість реставрації такої брами для мешканців буде безкоштовною, адже відбувається у рамках семінару. Усі роботи фінансує GIZ. Якщо б це було комерційне замовлення, то коштували б такі роботи близько 800 євро.

До участі в семінарі вже зголосилося 10 майстрів. Керівник проекту GIZ у Львові Іріс Гляйхман пояснює це тим, що місто потребує додаткових робочих рук, щоб реставрувати історичні вікна та двері.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!