У Львові вперше прооперували однорічну дитину за допомоги робота Da Vinci

1697 0
У хлопчика вроджена аномалія – надто малий отвір у сечоводі правої нирки, через що у малюка погано відходила сеча.
фото: перше тмо львова

фото: перше тмо львова

Уперше в Східній Європі однорічну дитину прооперували за допомоги робота Da Vinci. Унікальне втручання на інноваційному апараті виконали хірурги дитячої лікарні Святого Миколая.

Джерело: Перше ТМО Львова

Найменшому пацієнту, якого прооперували за допомоги робота, лише 1 рік і 4 місяці. Це Ярослав із Вінничини. У хлопчика вроджена аномалія – надто малий отвір у сечоводі правої нирки, через що у малюка погано відходила сеча, накопичувалася рідина, а нирка постійно запалювалася. Щоби сечовидільна система почала нормально функціонувати, йому необхідно було відновити добрий потік сечі – провести реімплантацію сечоводу, зокрема зробити новий отвір між сечоводом та сечовим міхуром, по якому сеча добре відходитиме від нирки.

Читайте також: Львівські медики врятували сина загиблого військового

«Щоб маленький пацієнт ліпше переніс хірургічне втручання і швидше відновився, лікарі вирішили оперувати за допомоги Da Vinci. Ця сучасна роботизована система дає змогу проводити операції малоінвазивно – без великого розрізу – менш травматично та з мінімальною крововтратою», – йдеться в повідомленні.

Хірург сидів за спеціальним пультом і керував «руками» робота, які оперували дитинку всього лише через кілька проколів. Малюк добре переніс операцію. Останні аналізи показують, що нирка вже почала працювати значно краще.

Ще одна пацієнтка, яку нещодавно також прооперували за допомоги робота – Євгенія з Хмельниччини. Вона трішки старша за Ярослава, їй уже майже 2 роки. У дівчинки була сукупність діагнозів, пов’язаних із порушенням роботи сечовидільної системи, зокрема досить складна аномалія сечових шляхів: нирка та сечовід в дитини подвійні. Через це у Євгенії теж погано відходила сеча. Урологи разом із командою хірургів за допомоги Da Vinci видалили фрагмент подвоєної нирки, який не виконував свою функцію, при цьому не пошкодивши здорову частину органа. Маленька Євгенія швидко відновилась після операції і тепер здорова.

Читайте також: Скільки пацієнтів можуть прийняти лікарні Першого ТМО Львова

Додамо, що інноваційний хірургічний апарат Da Vinci уже понад 2 роки допомагає лікарям Першого медичного об’єднання оперувати найскладніші патології, роблячи при цьому мінімальні розрізи. За цей час виконали вже близько 50 хірургічних втручань. Період відновлення пацієнтів за таких операцій коротший у кілька разів, аніж після звичайних хірургічних втручань.

Нагадаємо, що львівські лікарі лікарні святого Миколая врятували дівчинку із рідкісною недугою. У дитини утворилася гулька на шиї, всередині якої був гній.

_______________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні й гарячі новини Львова та України, підписуйтеся на наш Instagram та Viber.

Трансляції важливих подій наживо і щотижневі відеопрограми про актуальні львівські питання у «Темі тижня» та інтелектуальні розмови на загальноукраїнські теми у «Акцентах Твого міста» і публічні дискусії для спільного пошуку кращих рішень викликам громади міста – дивіться на нашому YouTube-каналі.

 


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!