У єврейському кварталі Львова висадили перші дерева. Фото

2095 0
У єврейському кварталі львівського середмістя висадили перші дерева. Про це на своїй сторінці у facebook повідомив менеджер із комунікації у Центрі міської історії Володимир Бєглов.

Перші дерева уже висаджено на ділянці, де раніше стояла споруда Бейт Гамідрашу (Будинку Навчання) у єврейському кварталі львівського середмістя. Для висадки обрали гледичію колючу (Gleditsia triacanthos ’Skyline') - дерево родини бобових.

фото: Lenka Vojtova, GIZ

Зазначимо, проект «Простір Синагог» об’єднуватиме кілька міні-просторів: руїни синагоги «Золота Роза»; меморіал «Увіковічнення»; ділянка, де був Бейт Гамідраш (дім навчання, у якому здобували релігійну освіту хлопці й чоловіки); ділянка, де була Велика міська синагога.

Кожен міні-простір виконуватиме свою функцію:

Ділянка поблизу руїн синагоги «Золота роза». Нині тут збереглися лише стіни та частина фундаменту. Їх варто законсервувати, щоб не руйнувалися. Тут буде простір пам’ятки архітектури загальноукраїнського значення, до якої важливо мати доступ.

Меморіал «Увіковічнення» стане інсталяцію. Тут встановлять кам’яні брили, на яких будуть написані цитати євреїв, мешканців цього кварталу. Цитати опрацьовували та відбирали історики, дослідники; долучалися також і представники єврейської громади з Ізраїля, Америки, Польщі. Із 70 пропонованих цитат відібрали 21.

Ділянка, де раніше був Бейт Гамідраш (дім навчання). Це громадський простір, де є зелена трава, яка контрастує із бетоном. Тут облаштують місця для сидіння та дерева, які ховатимуть від спеки. Для львів’ян і туристів з’явиться приємне середовище для роздумів, майданчик спокою і тиші, передпокій до огляду синагоги.

Ділянка, де раніше була Велика міська синагога. Цей міні-простір повністю відтворює будівлю по периметру. Легкий схил 1% створює місце, де можна сісти. Ще одна особливість: після дощу, вода лишатиметься в прографлених порожнинах та віддзеркалюватиме сонячні промені. Це місце підійде для відпочинку, роздумів, а також може використовуватися як зручний майданчик для різних заходів, виставок. Нині тут є літня тераса одного із закладів із багатьма столиками. 

+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!