У Львові за добу проводять 60 ПЛР-тестів на коронавірус, а потрібно удесятеро більше

2916 0
Для ефективної боротьби з вірусом потрібне швидке встановлення факту інфікування.
Фото: freepik.com

Фото: freepik.com

У Львові за добу лабораторно проводять 60 ПЛР-тестів на визначення коронавірусу. Однак потреба сьогодні – принаймні 500 ПЛР-тестів на добу. 

Читайте також: У Львові ще одна лабораторія робитиме ПЛР-тести на коронавірус

За словами міського голови Львова Андрія Садового, зараз дві лабораторії —  обласний лабораторний центр МОЗ та лабораторія медичного університету роблять близько 60 ПЛР-тестів на добу, але цього не достатньо.

«Лабораторія на вул. Круп'ярській, коли працює цілу добу, може робити мінімум 60 ПЛР-тестів. Якщо докупити ще певне обладнання, то можна підняти потужність до понад 100. Зараз ми власне над цим працюємо. У Львові є ще одна лабораторія — лабораторія медичного університету, яка є однією з найкращих в Україні. Свого часу завдяки американському проекту в неї було інвестовано 3,4 млн доларів. Ця лабораторія на початковій фазі має робити 60 таких тестів на добу. Зараз ми працюємо над тим, щоб сюди також доставити обладнання і збільшити потужність. Я б хотів, щоб ми у Львові робили хоча б 500 ПЛР-тестів на добу. Якщо консолідувати всі зусилля, то це реально зробити.

Мене дивує, що це не запрацювало в державному механізмі ще місяць тому. Ми, як місто, разом з приватними підприємцями скупляєм тест-системи, доставляємо їх до Львова. Буквально вчора ми отримали ще партію німецьких тестів на 2 млн грн», — заявив Андрій Садовий.

Читайте також: У чотирьох працівників ринку «Шувар» тести показали підозру на коронавірус

Водночас заступник головного лікаря обласної інфекційної лікарні Ігор Берник зазначив, що для ефективної боротьби з вірусом потрібне швидке встановлення факту інфікування.

«Всі вжиті до сьогодні заходи зараз можуть зійтись у вузьке пляшкове горло - кількість зроблених ПЛР тестів за добу, яке обов’язково треба постаратись розширити, щоб отримати від них максимальний позитивний ефект. Максимальне пришвидшення отримання результатів ПЛР-діагностики осіб з підозрою на коронавірусну інфекцію, що знаходяться в стаціонарах та на самоізоляції; здійснення заходів із виявлення інфікованих серед уразливих груп населення, застосовуючи в тому числі тестування методом ПЛР, з подальшою їх ізоляцією або госпіталізацією; відслідковування осіб, контактних з інфікованими та встановлення спостереження за ними; посилення відповідальності громадян за дотриманням карантинних заходів дасть можливість підсилити всі діючі заходи», — зазначив Ігор Берник.

Читайте також: За тиждень на Львівщині виявили понад 100 порушників режиму самоізоляції

Він пропонує долучити до тестування лабораторні заклади всіх форм власності, які мають технічну можливість проводити ПЛР-дослідження. Це, за його словами, допоможе виграти час в боротьбі з коронавірусом.

Він також уточнив, що додаткове виявлення хворих тільки швидкими тестами на антитіла до коронавірусу також не зможе вичерпно вплинути на ситуацію, оскільки навіть якщо у пацієнта позитивний швидкий тест - все одно для його підтвердження потрібно робити ПЛР. Крім того, відсутність антитіл не завжди свідчитиме про відсутність хвороби.



Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!