У Львові започаткували Клуб ангельських інвесторів. Що це і для чого

3224 0
Учасники хочуть розвивати в Україні культуру ангельських інвестицій та покращити стартап-клімат у Львові та в Україні.
Фото: Lviv IT Cluster

Фото: Lviv IT Cluster

28 червня, під час конференції IT Jazz у Львові співзасновник компанії Intellias Михайло Пузраков оголосив про започаткування у Львові Клубу ангельських інвесторів Lviv Tech Angels. Про це повідомляє кореспондентка Tvoemisto.tv.

Читайте також: Це не каста для багатих. Як ІТ впливає на розвиток Львова

«Ангельські інвестиції – це коли фізичні особи інвестують власні кошти у стартапи – компанії, які недавно засновані і мають потенціал швидкого росту, які інноваційні. У США є близько 300 тисяч ангельських інвесторів, а в Україні їх досить мало. Наш клуб намагатиметься покращувати культуру ангельських інвестицій в Україні», – пояснює Михайло Пузраков.

Більшість ангельських інвесторів, за його словами, або самі були засновниками стартапів, або були керівниками компаній, та мають бізнес-освіту. Вони заробили гроші в бізнесі і можуть надалі вкладати їх в інші компанії.

«З одного боку, вони хочуть заробити більше, ніж вклали, а з іншого – їхня мотивація схожа на мотивацію підприємців, які вирощують власну компанію як дитину. Ангельські інвестори, певно, отримують задоволення, коли компанії, в які вони вкладають, ростуть і трансформують певні галузі. Ще одним чинником є соціальна мотивація – вкладати в компанії, в які віриш, які здатні принести щось краще в суспільство та в економіку. Наприклад, ангельські інвестори-жінки часто вкладають гроші в компанії, де засновниками є жінки. Хтось вкладає в компанії, що вирішують проблеми екології тощо», – говорить він.

Михайло Пузраков зазначає, що ризик ангельських інвестицій дуже високий: якщо інвестор вкладає в 1-5 компаній, то шанси на успіх сягають приблизно 7%. Втім, якщо вкласти у 50 і більше компаній, то імовірність успішності зростає до 15%, адже тут важливий досвід.

Читайте також: Як виглядатиме перший український ІТ-парк у Львові. Оновлена візуалізація

«Оскільки це дуже ризиковано, на першому етапі не варто вкладати велику частку свого капіталу. Ангельські інвестиції здійснюються в компанії на початковому етапі їх розвитку. Часто інвестори вкладають у компанії, які мають лише прототип продукту або тільки ідею. Ангельські інвестори можуть менторити стартапи, надавати бізнес-консультації і таким чином збільшувати шанс на успіх стартапів, в які інвестують», – каже Михайло Пузраков.

Ініціаторами заснування Lviv Tech Angels, окрім Михайла Пузракова, стали також Володимир Чирва, співзасновник Sigma Software, та Андрій Павлів, СЕО N-iX. Також долучився львівський ІТ-кластер.

Михайло Пузраков, каже, що більшість інвесторів знаходить свої стартапи в «ангельських групах».

«Ці групи є важливою частиною екосистеми стартапів. Їхня наявність вказує на те, що регіон активний в плані інвестицій. І таку річ ми хочемо зробити тут у Львові», – говорить він.

Читайте також: Зручні сервіси для продажу, пощуку клієнтів та краси: які стартапи зароджуються у Львові

Ангельські інвестори в Клубі матимуть можливість отримувати пропозиції від стартапів, зустрічатись з командами, із своїми колегами, отримувати попередні дослідження за компаніями. Кожен персонально вирішуватиме, чи вкладати гроші. Інвестувати можна або персонально, або разом з іншими колегами.

«Клуб фінансуватимуть учасники, які сплачуватимуть внески. Це приноситиме користь не лише інвесторам, але й екосистемі, регіону і містові. Сподіваємось, що наша ініціатива збільшить кількість ангельських інвесторів у Львові і в Україні. Ми очікуємо, що кожен член Клубу інвестуватиме близько 50 тисяч доларів на рік», – додає Михайло Пузраков.

У Клубі буде менеджер, який займатиметься пошуком стартапів і оброблятиме заявки, що надходитимуть. Відібрані стартапи запрошуватимуть на пітчингові сесії, що відбуватимуться не рідше, аніж раз у три місяці. Після цього інвестори ухвалюватимуть рішення. Відібраним стартапам також надаватимуть юридичну підтримку на різних рівнях.

«Учасників клубу відбиратимуть за рекомендаціями інших учасників, тут не буде сторонніх людей, що хочуть порозважатись. Тут можна буде обмінюватись досвідом, спілкуватись і мати доступ до найкращих українських стартапів. Сподіваюсь, ми зможемо інвестувати в якийсь стартап, що стане наступним Фейсбуком або Гуглом», – каже Михайло Пузраков.

Андрій Павлів говорить, що його особисто, як інвестора, цікавлять компанії, що вже пройшли певний шлях від виникнення ідеї до створення прототипу продукту.

Читайте також: У Львові запустили сайт для потенційних інвесторів

«Це є Клуб, різні його члени можуть мати різного типу інтереси. Цілком можливо, що будуть люди, яким буде цікаво працювати з ідеями, і вони будуть готові допомогти ідеї еволюціонувати в бізнес. Мені персонально цей Клуб цікавий більше як платформа, що буде притягувати компанії, що вже мають сформовані команди, мають продукт, щось роблять, але можуть не мати експертизи виходу на міжнародний ринок чи не знають, як продукт заскейлити. Для мене це більш цікаво, ніж працювати з ідеями, навіть геніальними. Хоча на пізнішому етапі інвестиції в стартап будуть більшими, але і шансів, що він стане успішним – набагато більше», – каже Андрій Павлів.

Клуб, додають його засновники, не буде зосереджений лише на львівських стартапах, а працюватиме з перспективними командами з усієї України.

Олександра Бодняк


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!