У Львові запрацювала шкільна мобільна лабораторія для вивчення фізики

2646 0
Зараз вона розташована в ліцеї «Просвіта», а з наступного семестру мандруватиме школами міста.
Фото: Олександра Бодняк

Фото: Олександра Бодняк

Сьогодні, 10 грудня, у львівському ліцеї «Просвіта» відкрили мобільну наукову лабораторію для вивчення фізики. Обладнання привезли з Польщі. Фахівці звідти також провели тренінг для львівських вчителів, щоб навчити їх користуватись експонатами. Про це Tvoemisto.tv розповіла керівниця управління освіти ЛМР Зоряна Довганик.

Читайте також: Е-школа у Львові: як технології перетворюють уроки на гру

Лабораторія складається з 10 експонатів: «Діапазон слуху», «Брахістохрона», «Архітектурні арки», «Слухаючи кістьми», «Магдебурський експеримент», «Вентилятор Бернуллі», «Внутрішні напруги – конструкції під тиском», «Перевернутий зір», «Дірка у воді», «Людина-пазл». Кожен з експонатів супроводжує інформаційний стенд, є інструкція для вчителів, як користуватись обладнанням.

На придбання мобільної лабораторії Львів витратив 2 млн грн. З наступного семестру вона почне мандрувати школами Львова. До того часу вчителі фізики мають пройти навчання для поводження з експонатами, а школи – розробити план «Днів науки»: уроків, тренінгів тощо, що проводитимуть за допомогою обладнання. У кожній школі лабораторія перебуватиме від кількох днів до кількох тижнів – це залежить від кількості учнів у школі.

«Нам важливо, щоб обладнання використовувалось, щоб діти вчились і змогли зрозуміти, як ці всі знання можна використовувати у житті», – каже Зоряна Довганик.

Читайте також: Надрукуй собі що завгодно. Навіщо потрібні 3D-принтери у школах

За словами міського голови Львова Андрія Садового, після того, як лабораторія побуває в усіх школах міста, її встановлять у Центрі науки, що планують збудувати спільно зі львівським ІТ-парком.

В управлінні освіти ЛМР кажуть, що для того, аби навчання було цікавим та інтерактивним, цьогоріч закупили обладнання для 20 кабінетів фізики. Відтак, усього їх 66, наступного року закуплять ще 37. Також наступного року місто придбає ще 2 мобільні лабораторії – для вивчення хімії та мистецтва, і обладнання для створення віртуальної реальності. Окрім того, у школи поступово закуповують 3D-принтери та мультитач-панелі, а в 10 навчальних закладах обладнають кабінети робототехніки і лінгафонні кабінети.

Олександра Бодняк

Фото авторки


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!