У Львові знайшли 5 нових архівів ОУН

2213 0
Документи були закопані у бідонах і пролежали в землі 60 років.
Фото: IA ZIK

Фото: IA ZIK

У Національному музеї-меморіалі жертв окупаційних режимів «Тюрма на Лонцького» у Львові представили останні п’ять архівів підпілля ОУН, які знайшли за останніх півроку на Львівщині та Тернопільщині. Про це повідомляє ІА ZIK.

За словами директора музею «Тюрма на Лонцького» Руслана Забілого, знайдені документи набагато глибше і детальніше розкривають не тільки підпільну боротьбу і діяльність українського визвольного руху, але й яскраво показують на локальному рівні, як відбувалася боротьба радянської карально-репресивної системи проти українського визвольного руху. Навіть більше, вони засвідчують, яким чином цей репресивний апарат насаджував, зокрема, колгоспну систему у західноукраїнських областях і не тільки в них.

«Серед цих документів є унікальні знахідки, що стосуються опитування біженців зі Східної України, які в період голоду 1946-1947 років опинилися на території, зокрема, Тернопільської області і розповідали про колгоспну систему і про життя в умовах радянської влади на тих територіях. І саме голод гнав їх на Західну Україну. Тут вони мали можливість вижити і тут вони встановлювали контакти із підпіллям ОУН», – розповів Руслан Забілий.

Особливий інтерес для дослідників становить знайдений кілька тижнів тому на Бережанщині архів служби безпеки ОУН. Він був закопаний фактично в корені дерева і його випадково знайшов місцевий мешканець. У цьому архіві містилися протоколи допитів, повідомлення про загибель повстанців, а також особливо рідкісні документи – внутрішні розслідування всередині повстанських структур і розвідувальні матеріали, а саме про вищі навчальні заклади Львова і про працівників радянських структур.

Усі документи потребують реставрації, але загалом 85-90% буде збережено. Після реставрації документів їх планують оцифрувати, щоб зробити доступними для громадськості.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!