У Львові знайшли спосіб, як зменшити черги до садочків

11287 0
Проблема з чергами до садочків для львів’ян є вже звичною. Близько двадцяти тисяч маленьких мешканців міста перебувають в електронній черзі, щоб потрапити до дошкільного закладу. Проте, у Львові розробили ініціативу, запозичену в Латвії, як за кілька років зменшити черги до садків.
Фото: puzzles.al

Фото: puzzles.al

На утримання однієї дитини в садочку на рік з міського бюджету виділяють 12 тис грн, розповідає Галина Слічна, директор департаменту гуманітарної політики ЛМР. За її словами, є кілька причин великої черги до дошкільних навчальних закладів. До прикладу, цього року близько 850 дітей, яким виповнилось 6 років, залишаються у дитячих садках, а не йдуть у перший клас школи. Тобто, ці місця могли б зайняти дітки з електронної черги. Проте, за законом, ніхто не забороняє батькам водити дитину ще рік в садочок. Більше 1000 дошкільнят з прилеглих населених пунктів (Винники, Сокільники, тощо) ходять до садків Львова, що теж створює чергу до садочків.

Валерій Веремчук, депутат ЛМР, розробив ініціативу, яка базується на тому, щоб розробити та впровадити програму підтримки та розвитку приватних дитячих садочків у місті. Тобто, щоб частину витрат приватних садочків компенсувала міська рада.  Зараз Львів може запозичити досвід Латвії, де упродовж чотирьох років знайшли механізм, як позбутися черг до дошкільних закладів.

«Місцева влада в Ризі сказала, що ми готові виділити суму не тільки комунальним, але і приватним садочкам. Таким чином, вони зробили конкуренцію щодо надання дошкільної освіти. Насправді ж, зекономили міський бюджет, бо капітальні ремонти і будівництво садків вимагає мільйонів», - розповів Валерій Веремчук.

Проте, постає інша проблема – де взяти приміщення для якісного функціонування приватних садків? У Львові, де будують багато нових житлових кварталів та багатоповерхівок, цю проблему можна вирішити за кілька років. Валерій Веремчук розповідає, що згідно з державними будівельними нормами, при будівництві житлових комплексів на кожні тисячу мешканців забудовник повинен передбачити 23 місця у дитячих садочках у радіусі 300 метрів. Тобто, потрібно, щоб будівельні фірми дотримувались цього правила.

Перший крок для запровадження такої ініціативи у Львові вже зроблено. Галина Слічна розповіла, що зараз готується  лист до уряду та прем’єр-міністра України щодо врегулювання на законодавчому рівні питання дозволу таких програм, де б місто могло дофінансовувати  приватні установи. Залишилось визначити механізми, за якими співпрацюватимуть міська рада та приватні дошкільні заклади. 
 

Підготувала Оксана Матійків


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!