У Львові хочуть створити унікальний простір для кіноманів

10317 0
У вівторок, 24 травня, у Львівській обласній раді відбулось третє громадське слухання щодо ревіталізації кінотеатру «Львів». За результатами слухань комісія з питань культури облради підтримала проект, який спільно представили кілька громадських організацій. Заступниця директора департаменту розвитку Львівської міськради та одна з розробників проекту-переможця Олександра Сладкова розповіла Tvoemisto.tv, як вони планують на місці занедбаного кінотеатру створити унікальний простір для кіноманів.
фото: pohlyad.com

фото: pohlyad.com

Трохи про кінотеатр «Львів»

Кінотеатр збудований в 1960 році як павільйон науки і техніки. Згодом, із 1969 року у його приміщенні почали показувати фільми. Наразі приміщення кінотеатру «Львів» знаходить на балансі Львівської області, тобто власником його є Львівська обласна рада (як і всіх інших кінотеатрів). Кінотеатр «Львів» – установа не прибуткова, тому отримує гроші з держбюджету. Але із 2013 року не фінансується, а зал на 700 місць не функціонує, – пише  sii.org.ua.

Ініціатори проекту, який підтримала комісія з питань культури облради

Творцями проекту відродження кінотеатру «Львів» стали: команда кінофестивалю «WIZ-ART», продакшн-студія «OFF Laboratory», ініціатива «Зайняти кінотеатр «Львів», концертна агенція «Sviat promo» та заступниця директора департаменту розвитку Львівської міськради Олександра Сладкова.

Що пропонують створити у відновленому кінотеатрі

Ініціатори обраного проекту, насамперед, пропонують братися до відновлення повноцінної роботи кінотеатру та залучення аудиторії, роботи над репертуаром і проведення необхідних ремонтних робіт.

Також вони вважають, що відновлений кінотеатр зможе допомогти у забезпеченні кіноосвіти мешканців Львова та області завдяки створенню кіношколи та реалізації кінопотенціалу завдяки діяльності продакшн-відділення при кінотеатрі.

Активісти орієнтуються на успішний приклад відновлення благодійниками кінотеатру «Жовтень» у Києві

(зобразення із перезентації проекту, який надали активісти)

Іще автори планують розробити стратегію та архітектурну концепцію кінотеатру та середовища. А також упорядкування комерційну та соціальну оренду приміщень. Для організацій, що працюють у сфері кіно, пропонують надавати місця на платній основі під кіноковоркінг.

Іще одним перспективним напрямком розвитку театру називають налагодження концерної діяльності з акцентом на актуальній якісній українській молодіжній музиці спільно зі «Sviat promo».

Чим займаються зараз

«Зараз вирішуємо питання організаційною структури. Важливо зрозуміти, хто несе відповідальність і як цю відповідальність закріпити, у тому числі з боку органів влади», – розповіли Tvoemisto.tv активісти.

Із метою ефективного та прозорого управління майбутнім культурним центром вони також запропонували створити наглядову раду, до якої мають увійти у рівних пропорціях: представники ініціативної групи проекту, представники влади, кінознавці та діячі культури, а також представники соціально відповідального бізнесу. Саме наглядова рада призначатиме директора кінотеатру.

Також активісти виступають за розмежування комунального майна та юридичної особи кінотеатру «Львів».

Що хочуть зробити у кінотеатрі вже цього літа

На червень активісти запланували проведення ребрендингу, виготовлення промо-роликів, налагодження партнерства. Також, починаючи із першого місяця літа, ініціатори проекту планують запровадження постійних показів українських стрічок у малій залі кінотеатру та налагодження контактів щодо залучення інвестицій у реконструкцію «Кінотеатру Львів».

У липні вони уже хочуть починати залучення громади Стрийського парку до вуличних показів та інших акцій. А на серпень запланували відновлення та косметичний ремонт малого залу, благоустрій навколишньої території та організацію і проведення фестивалю «OFF│Course Festival».

Разом із кінотеатром планують частково упорядкувати і Стрийський парк

(зобразення із перезентації проекту, який надали активісти)

Восени ж активісти збираються займатися проведенням архітектурного воркшопу, організацією школи кінематографу, запуском діяльності кіностудії, придбанням та встановлення апаратури. А також проведенням зустрічей з українськими режисерами, митцями, сценаристами.

Скільки треба грошей

Точна сума, яка знадобиться на відновлення кінотеатру, наразі невідома. У березні нинішній директор кінотеатру Мирослав Аринович озвучував суму в 31 млн грн. В той же час, за попередніми підрахунками, які робило управління культури ЛОДА, ця сума є втричі меншою - 10-13 млн грн.

Також активісти пропонують запропонувати співфінансування кінотеатру мешканцями. За приклад такого формату роботи вони взяли івано-франківський громадський ресторан «Urban Space 100», на створення якого 100 підприємців скинулись по $1000, а прибутки від роботи ресторану спільно розподіляють на соціальні проекти.

Як розповів Tvoemisto.tv Микола Бандра, начальник управління майном спільної власності Львівської обласної ради, для того, аби розпочати реальні роботи із ревіталізації кінотеатру «Львів» певне нормативне рішення ще має прийняти власник майна, у цьому випадку – Львівська обласна рада. 

Підготувала Наталія Середюк


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!