У Мінсоцполітики розповіли, як облгази обманюють споживачів

5127 0
Це стосується як тих, хто має лічильники, так і тих, хто не має.
ілюстративне фото: 24 канал

ілюстративне фото: 24 канал

Міністр соціальної політики Андрій Рева заявив, що постачальники газу необґрунтовано донараховують споживачам газу зайві кубометри. Це, за його словами, може призвести до втрати постачальниками ліцензій.

«Газозбутові підприємства нараховують людям, у помешканні яких не встановлені лічильники газу, суми які вважають за потрібні. Тобто, у платіжках, що вони виставляють, значаться віртуальні суми за попередні 30 місяців», – каже міністр.

Читайте також: Львівгаз перевірять через зайві суми в платіжках

Тим же, хто має прилади обліку, в платіжках вказують певні коефіцієнти для збільшення суми нарахувань.

«Постачальники донараховують суми не по лічильнику, а з певним коефіцієнтом. Це називається «приведенням об'ємів природного газу до стандартних умов для здійснення комерційних розрахунків». Умовно кажучи, людина спожила 100 кубічних метрів газу за лічильником, а їй виставляється рахунок за 130, з мотивацією приведення розмірів використаного природного газу до стандартних умов. Це абсолютно незаконно», – каже Андрій Рева.

Зазначимо, львів’яни скаржаться у соцмережах на те, що отримують платіжки із сумами, що не відповідають показникам лічильника. За словами споживачів, дрібним шрифтом у квитанції вказані різні коефіцієнти.

Міністр соцполітики наголошує, що є 42 постанови НКРЕ КП щодо кожного газового підприємства, і задача місцевих адміністрацій – це забезпечення виконання облгазами цих постанов. За його словами, ігнорування постанов НКРЕ КП може призвести до втрати ліцензії на продаж газу.

Читайте також: Як у Львові подати показники за воду, газ і світло, не виходячи з дому. Інструкція

У Мінсоцполітики також додають, що борги отримувачів субсидій перед постачальниками послуг не є підставою для відмов у призначенні субсидій у наступному опалювальному періоді за умови, якщо цей борг оскаржується у судовому порядку. Тому споживачам радять відстоювати свої права у суді і скаржитись на незаконні платіжки на урядову гарячу лінію.

Нагадаємо, суд скасував рішення уряду про норми споживання газу для домогосподарств без лічильників, відтак, суми в платіжках виросли утричі. Проте уряд знову ухвалив рішення про зменшення норм споживання.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!