У МОЗ оприлюднили план вакцинації українців

2108 0
Вакцинацію проводитимуть на базі наявних кабінетів щеплень. Також планують створювати мобільні бригади з імунізації та залучати сімейних лікарів.
Фото: freepik

Фото: freepik

МОЗ розробило Національний план впровадження вакцини від Covid-19 і проведення масової вакцинації українців. 

Кого вакцинуватимуть у першу чергу

Етап I передбачає щеплення медичних працівників, які надають допомогу пацієнтам з коронавірусом, військовослужбовців ЗСУ, які беруть участь в ООС, працівників соціальної сфери, людей, які перебувають у закладах з надання довгострокового догляду та підтримки (інтернатах, будинках для осіб похилого віку тощо) та персонал відповідних закладів.

На II етапі планується вакцинація людей віком від 60 років, зокрема, тих, які належать до груп медичного ризику, працівників закладів освіти, а також структур, які забезпечують безпеку держави (Державна служба України з надзвичайних ситуацій, Національна поліція, Збройні Сили України тощо).

III етап – щеплення інших пріоритетних категорій громадян, а саме – людей віком від 18 до 59 років, які належать до груп медичного ризику та інші професійні групи, які мають вищий ризик захворювання на коронавірусну хворобу.

Як відбуватиметься процес вакцинації

Вакцинацію проводитимуть на базі наявних кабінетів щеплень. Також планується створення мобільних бригад з імунізації, які будуть здатні здійснювати до 190 000 щеплень на тиждень. Також залучать мережу сімейних лікарів.

Крім того, розглядається й можливість створення тимчасових центрів вакцинації.

Як зберігатимуть вакцини

Через різні вимоги до зберігання вакцин проти Covid-19 МОЗ розробляє відповідні логістичні плани, аби не втратити жодної дози вакцини. До процесу зберігання та транспортування вакцин залучатимуться як державні потужності, так і приватні компанії.

МОЗ разом з Мінцифри планують створити єдину електронну платформу, на якій громадяни зможуть швидко та просто реєструватися для доступу до вакцинації. Також організують запис на вакцинування телефоном через сімейних лікарів.

Завдяки ініціативі COVAX Україну забезпечать на близько 8 млн доз. Вакцину надаватимуть траншами, починаючи з кінця 1 кварталу 2021 року. Окрім того, Україна знаходиться на завершальній стадії перемовин безпосередньо з топ-виробниками вакцин. 

Скільки коштуватиме вакцина

У державний бюджет на вакцинацію населення від Covid-19 мали б закласти 15,1 млрд грн, але наразі у бюджеті 2021 року виділили 2,6 мільярда гривень. МОЗ шукає шляхи, щоб отримати кошти. У підсумку МОЗ хоче вакцинувати щонайменше тих громадян, які належать до групи ризику, а це – 21 мільйон людей. 

 


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!