У Німеччині повністю скасували оплату за навчання. І для українців теж

255869 9
Нижня Саксонія стала останньою федеративною одиницею Німеччини, яка скасувала плату за навчання – і відтепер вища освіта в Німеччині є повністю безкоштовною.
Фото: HPI/Kay Herschelmann

Фото: HPI/Kay Herschelmann

Як пише Inspired з посиланням на The Times, навчальний рік 2014/2015 став першим, до якого було застосовано зміни в законодавстві. Але найприємнішим у цьому є те, що правило поширюється не лише на жителів Німеччини, а й навіть на іноземців – тобто і на Україну.

Дороті Штапельфельд, німецький сенатор комітету з науки в Гамбурзі, назвала плату за навчання “соціальною несправедливістю”, яку відтепер подолано. На її думку, ключовим завданням політиків є забезпечення належних умов для освіти молоді в Німеччині, а також можливість отримувати якісну вищу освіту безкоштовно.

Раніше плата за семестр в середньому становила від 500 до 1000 євро, що було непосильним для багатьох німецьких сімей. Гіперактуальним є це питання і для США та Британії, де студенти змушені обтяжувати себе довгостроковими та дорогими кредитами, щоб покрити вартість навчання.

Читайте також: Топ-5 стипендіальних програм на навчання за кордоном

Саме тому ця новина викликала значне пожвавлення і в США. Українці також відтепер можуть стати студентами німецьких вишів і навчатись цілком безкоштовно. Щоправда, є кілька вагомих деталей:

  • ви повинні знати німецьку мову
  • ви повинні підтвердити наявність доходів або фінансів для проживання

 

Тим не менш, навіть ці умови не є непосильними: в Німеччині є чимало вишів з англійською мовою навчання, а при успішному проходженні на грантові чи освітні програми, українці можуть отримувати стипендію для покриття витрат на їжу, одяг, транспорт та проживання. 

26 Вересня, 2016 18:06
Анна Можливо, комусь пригодиться відгук-стаття про навчання у німецькому навчальному закладі, опублікований у №9 психологічного журналу "Експеримент".
18 Серпня, 2016 22:58
Михайло В Україні є школи в яких вивчають німецьку мову і по закінченні можна здати екзамен на шпрахдиплом навіть до рівня В1. Поступити в німецький ВНЗ дійсно важко, але насамперед з причин дуже відмінного від українського 1) менталітету, 2) системи навчання та 3) славнозвісної німецької бюрократії.
Хоча навчання в багатьох закладах бесплатне. Треба мати кошти на оплату житла і харчування (здається саме на ці витрати вимагають відкрити рахунок на 7-8 тис.евро - щоб була впевненність, що людина зможе навчатися 2 роки).
Є декілька німецьких освітніх програм і деякі талановиті учні можуть навіть отримувати стипендію від німецьких фондів.
23 Квітня, 2016 23:56
Oleksandr Ось вам... [***]://newsonline24.com.ua/v-ukraine-polnostyu-otmenyat-besplatnoe-vysshee-obrazovanie
29 Липня, 2015 22:56
Таня [***]://ferienjobzav.com/au-pair/
Бесплатное участие в программе Au-pair!
29 Липня, 2015 09:38
odri ¤ За навчання потрібно платити. За один семестр 263 євро ( але сюди входить проїзний на поїд...)
¤ Потрібно мати 8000 євро на рахунку або знайомих в Німеччині....
¤ Потрібно закінчити два курси в Україні
¤ Здати екзамен на знання німецької мови ( DSH або Test Daf
¤ Щоб здати цей екзамен то потрібно піти на курси або Studienkolleg... Краще при університеті. Коштує всюди по-різному, приблизно 600 євро за семестр...
Конкурс не завжди треба проходити при вступі, залежить від факультету....
29 Липня, 2015 02:18
Андрій Підтримую Ольгу. А ще як варіант одразу після школи, пройшовши 1 рік Studiumkolleg. І не 7 тисяч, а 8 з хвостиком.
29 Липня, 2015 02:18
Андрій Підтримую Ольгу. А ще як варіант одразу після школи, пройшовши 1 рік Studiumkolleg. І не 7 тисяч, а 8 з хвостиком.
28 Липня, 2015 11:49
Ольга Шановна Олено, по-перше, потрібно закінчити як мінімум 2 курси державного університету в Україні, а не бакалаврат; по-друге, якісні інтенсивні курси німецької мови коштують від 180 €; по-третє, медицина та юриспруденція теж безкоштовні, тільки вимоги до вступу там дещо вищі. Перевіряйте краще інформацію, перед тим, як робити гучні заяви.
25 Березня, 2015 13:40
Олена Так, все дуже добре, але спочатку треба закінчити в Україні як мінімум бакалаврат. На Вашому рахунку повинно бути на рік як мінімум 7000 євро для проживання в Німеччині. А ще ви повинні вступити у безкоштовний вищий учбовий заклад на конкурсній основі (конкуруєте зі своїми співвітчизниками зі Східної Європи). А вища освіта у юриспруденції та медицинї у Німеччині залишаються тільки платними. Курси німецької тільки платні і коштують від 500 до 1000 євро на місяць. Таким чином, все безкоштовне коштує дуже дорого.
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!