У Шевченківському гаю збудують сучасний візит-центр із паркінгом. Візуалізація

7391 0
Цьогоріч у Музеї народної архітектури та побуту у Львові планують розпочати будівництво сучасного візит-центу з паркінгом. Для цього у гаю мають намір перенести вхід, а новий умовно розділити на п'ять зон. Про це Tvoemisto.tv повідомив директор Шевченківського гаю Роман Назаровець.

Перенесення входу

У зв’язку із будівництвом нового візит-центру, у якому розміщуватимуться і каси, доведеться перенести вхід. Як розповів Роман Назаровець, його посунуть до місця, де розпочинається експозиція регіону «Львівщина». Фактично, він розташовуватиметься при вході на роздоріжжі. 

Візит-центр

«Ще минулого року ми зробили проект нового сучасного входу у Шевченківський гай, як ми його називаємо – візит-центру. Цьогоріч вже доопрацювали деякі моменти і плануємо розпочати будівництво. Якщо все буде іти за планом, то завершити роботи зможемо у 2017-му році», – каже директор Музею.

Як повідомлялося раніше, за будівельними нормами 1 метр квадратний будівництва для адміністративних споруд становить близько 13,5 тис. грн. Тому вартість будівництва візит-центу, згідно цих норм, становитиме близько 13,5 мільйонів гривень

Читайте також: У Шевченківському гаю впорядкують став

Центр займатиме територію, площею тисячу квадратних метрів і розрахований на 400 людей. «Також наразі розробляємо проект паркінгу біля Шевченківського гаю. Відтак планується, що біля нового входу облаштуємо 70 паркомісць», – додає Роман Назаровець і розповідає, що новий візит-центр буде умовно розподілений на п'ять зон.

Перша зона – інформаційна. Вона передбачає скляну кімнату, де розташовуватиметься інформаційний пункт, м’які дивани для відвідувачів тощо. Це буде місце, де можна отримати вхідний квиток та всю необхідну інформацію про Музей.

Друга зона – сфера послуг. Там розміщуватимуться 16 туалетів. Проектом передбачили і вбиральню для людей з інвалідністю. Як розповів Роман Назаровець, кількість туалетів розраховували відповідно до кількості людей, які можуть за один день відвідувати Музей.

Третя зона – кафе на 80 осіб. У зоні швидкого харчування облаштують кафе, де можна швидко перекусити. «Ми орієнтувалися також на групи людей, які приїжджають до нас на екскурсію з інших міст. Ми хотіли створити умови, аби вони могли швидко перекусити. До цієї зони ще додамо два літні майданчики: один із них – на даху, інший – перед входом (щоб можна будо скористатися послугами кафе навіть тоді, коли сам Музей не працює). Адже поруч розташовується парк «Знесіння», де на понад 150 га немає туалетів і жодної комунікації», – каже Роман Назаровець.

Четверта зона – навчальна. Це буде конференц-зал на 150 кв м, який трансформуватиметься у три різні простори, де можна буде проводити майстер-класи, конференції тощо.

П'ята зона – виставкова. Тут буде простір для експозицій, де експонуватимуть предмети із фондів Шевченківського гаю, яких наразі є 21 600.

Від нового входу пролягатиме нова екскурсійна доріжка, проект якої також вже розроблений і Хата гончарня буде першим об’єктом на цій доріжці.

Хата гончара

Відтак, першим об’єктом, який зустрічатиме відвідувачів Музею, буде Хата гончара. «Розом із Львівським туристичним альянсом ми плануємо її відреставрувати і «оживити». Це означає, що у хаті відбуватимуться майстер-класи із виробництва і випалювання глечиків та горшків. Відвідувачі зможуть долучитися до цього процесу та придбати якийсь виріб на пам’ять. Тим паче, що нещодавно ми спеціально збудували унікальну гончарну піч, яка дозволяє випалювати вироби за технологією наших пращурів», – розповів Роман Назаровець.

Постійнодіюча робітнича майстерня є перспективою весни 2017 року розповів Tvoemisto.tv президент Львівського туристичного Альянсу Андрій Сидор: «Великі виробники готові поставити там пічку та гончарне коло. Будемо запрошувати гончарів, які інтерактивно вироблятимуть львівські сувеніри».

Читайте також: У Львові з'явиться Квартал ремісників та Хата гончара

Додамо, що у рамках проекту «Оживлення музею» у Шевченківському гаю старовинні споруди максимально задіюють і відтворюють їх першопризначення: у Хаті олійні – проводять майстер-класи із виготовлення олії, у Кузні – виготовляють вироби із металу тощо.

Візуалізацію надали в адміністрації Шевченківського гаю

Розмовляла Наталія Середюк

Фото Назаря Юськіва

 

 


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!