Українець придумав «розумні» віконні жалюзі, що генерують електрику

4411 0
Український підприємець Євген Ерік продемонстрував в ході конференції iForum в Києві свій винахід в області сонячної енергетики – розумні жалюзі, які генерують електрику. Стартап називається SolarGaps. Він здатний забезпечити енергією двокімнатну квартиру.
фото: www.newday.al

фото: www.newday.al

Як повідомив Ерік ЛІГА.net, прототипи віконних жалюзі, сонячних панелей на них і контролера розроблені і вироблені в Україні.

«Дуже хотілося б, щоб ми не тільки дах, але і площу вікон використовували для генерації електроенергії», – говорить підприємець.

За його словами, розробкою вже зацікавилися три інвестиційні компанії. «Під час iForum підходили також представники бізнес-центру, коворкінгу і готелі, яким був цікавий сам кінцевий продукт», – додав він.

Устаткування жалюзі звичайного вікна в квартирі, за його оцінками, буде обходитися в $300. Для бізнес-центрів - $150 кв метр. Система розрахована на роботу протягом 10-ти років.

Контролер, що йде в комплекті з жалюзі, може забезпечити трансформацію отриманої енергії під стандартну напругу - W 220. «Жалюзі просто можна включити в домашню розетку. І вони будуть забезпечувати квартирну мережу електрикою», – каже винахідник.

За його словами, холодильник в середньому споживає 150 Ватт. А одне вікно буде давати мінімум 300 Ватт. «Двокімнатна квартира з трьома вікнами, що виходять на південну сторону, здатні дати 600 ватт електрики на годину. Це близько 4-5 Квт на добу. Тобто 150 Квт в місяць. Середнє споживання двокімнатної квартири в місяць. Ви зможете себе самі забезпечувати і нічого не платити, встановивши додаткові акумулятори для збереження накопиченої енергії», - підкреслює Ерік.

Крім того, енергія може «закачуватимуться» в накопичувач і використовуватися при відключеннях світла. Можна також продавати зайву енергію в мережу за зеленим тарифом.

Розробка самої технології обійшлася більше ніж в $20000. Проект орієнтований на європейський і український ринок.

Влітку запланований вихід на Kickstarter. Якщо краудфандінговая кампанія виявиться успішною, основне виробництво стартап планує налагодити в Китаї. Ерік планує зібрати мінімум $100000. «А взагалі проекти сонячної енергетики на Kickstarter піднімають до $ 2 млн», - підкреслює він.

Опублікував Ігор Саджениця


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!