Українські медичні лабораторії перейдуть на міжнародні стандарти

1719 0
Наразі система національних лабораторій відповідає вимогам міжнародних стандартів лише на 50-60%.
фото: соцмережі

фото: соцмережі

Українські медичні лабораторії перейдуть на систему якості, що заснована на міжнародних стандартах. Міжнародна акредитація лабораторій дозволить зменшити оперативні витрати лабораторії та кількість помилкових результатів, покращити управління лабораторіями та якість надання медичних послуг пацієнту. Про це йдеться в повідомленні прес-служби Міністерства охорони здоров’я.

«Хочу нагадати, що одним із завдань нашої реформи охорони здоров'я є запобігання або виявлення захворювань на ранніх стадіях, тому своєчасна та точна лабораторна діагностика є критичною, оскільки знижує загальні витрати на лікування», – сказала в.о. міністра охорони здоров’я доктор Уляна Супрун.

Читайте також: Як перевірити якість вакцини від кору. Рекомендації МОЗ

В міністерстві вважають, що оптимізація лабораторних підрозділів та впровадження системи управління якістю дозволить на 20% покращити якість роботи. Міжнародна акредитація лабораторій дозволить зменшити їх оперативні витрати та кількість помилкових результатів, покращити управління лабораторіями та якість надання медичних послуг пацієнту.

Окрім того, МОЗ України підписав Меморандум з Американською спілкою клінічних патологів. Міжнародні партнери надаватимуть підтримку українським фахівцям  з лабораторної діагностики – допоможуть поліпшити знання та навички щодо управління якістю в лабораторіях.

Читайте також: Українців закликають вакцинуватися від дифтерії. Симптоми хвороби

Наразі в Україні існує понад 5000 державних та приватних медичних лабораторій. Із них лише 3 лабораторії – 1 приватна та 2 державні – акредитовані за стандартом ІSО 15189. Розпочали процес акредитації ще 7 лабораторій.

 

Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!