Уляна Супрун закликає українців відмовитися від бутербродів із ковбасою

4958 0
Чорний хліб з салом куди корисніше.
Фото: Молочний Альянс

Фото: Молочний Альянс

Бутерброд з ковбасою є нездоровою і некорисною їжею. Про це в.о. міністрки охорони здоров’я Уляна Супрун повідомила на своїй сторінці в Facebook.

За її словами звична для українця страва з хлібу, масла і ковбаси негативно впливає на здоров’я. Чому? Про все по черзі:

 Білий хліб містить багато солі. В 100 грамах хліба — приблизно п’ята частина денної норми солі. Споживання великої кількості солі збільшує ризики захворіти на серцево-судинні захворювання. Крім того, хліб має високий глікемічний індекс, тобто батон стрімко піднімає рівень цукру в крові.

Читайте також: Спецоперація проти кору. Чи вдасться переконати батьків

Ковбаса – це загалом нездоровий продукт. В ній також багато солі, в 100 грамах приблизно половина денної норми. Ковбаса – це пресоване м’ясо, що містить домішки, зокрема нітрит і бензпірен. Нітрити додають до ковбасних виробів, аби вони мали рожевий колір. Бензпірен потрапляє в ковбасу при копченні, і надає їй характерного запаху і канцерогенних властивостей.

До того ж, споживання процесованого м’яса збільшує ймовірність раку прямої кишки та підшлункової. Загалом, ковбасу чи сосиски бажано їсти не частіше трьох разів на тиждень і не більше 50 грамів ковбаси. Також міністрка наголошує, що ковбаса значно дорожча за м’ясо.

Щодо масла претензій не так багато. Якщо, звісно, це справжнє вершкове масло. В ньому є вітаміни А, D, K і жирні кислоти із коротким ланцюгом, які швидко включаються в метаболізм, а не запасаються на боках. Слід пам’ятати, що у маслі багато насичених жирів, від надмірного вживання яких застерігають медики.

Читайте також: Чим можна запивати ліки. Роз’яснення МОЗ

Втім, Уляна Супрун також пропонує українцям кориснішу альтернативу звичному бутерброду з ковбасою:

Наприклад, хліб краще замінити на висівковий, в ньому більше вітамінів, є клітковина і менший глікемічний індекс, чи житній – в ньому багато магнію, заліза, кальцію та вітамінів групи В.

Ковбасу можна замінити печеним м’ясом, печінковим паштетом, форшмаком або хумусом. Це якісні та безпечні джерела білка, заліза та цинку.

До канапки радять додавати овочі, яблука, зелень і коренеплоди, чи гриби до паштетів.

Замість масла можна використовувати кисломолочний сир та зелень, фета і солодкий перець, паштети із баклажанів, чи грибів, або гарбуза та сала.

Загалом, здоровою альтернативою може бути скибочка сала, чорний хліб та гірчиця. Це корисніше, дешевше і підходить для всієї родини.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!