В – відповідальність: чому неповнолітній залишився сам на кордоні. Доповнено

8686 2
По завершенні свят у Львові стався черговий скандал, в якому по різні сторони опинились батьки та вчителі, а поміж ними – постраждала дитина. Tvoemisto.tv дізнавалось, хто мав подбати про хлопця на українсько-угорському кордоні, яким буде продовження історії та як діти їздять за кордон в ідеальному світі.
ілюстративне фото: УНІАН

ілюстративне фото: УНІАН

13 січня у Facebook з’явилась історія про те, що вчителі залишили самого на кордоні учня 10-го класу, який мав проблеми з паспортом, і поїхали з рештою класу до Італії.

Історію розповіла мама школяра Миколи Тетяна Бойко. Жінка стверджує, що переплутала паспорти сина, і біля кордону в Чопі, що на Закарпатті, він з’ясував, що не має біометрії. Відтак, вчителі висадили хлопця і поїхали далі з рештою групи. Дитина, за словами мами, кілька годин мерзла на вулиці, у неї розрядився телефон, споночіло. І лише ввечері добрі люди довезли хлопця до вокзалу в Чопі, а добра провідниця взяла в потяг до Львова. Додому, каже Тетяна Бойко, її син дістався о третій ранку, а потому зліг хворий – від стресу і переохолодження.

Директорка школи №98, де вчиться хлопець, Людмила Земба та завідувачка Тетяна Мних кажуть, що готові взяти на себе відповідальність, але зазначають, що все відбувалось трохи не так, як розповіла мама. За словами педагогів, маму попередили про відсутність в її дитини паспорта близько 15:00, вона пообіцяла довезти документ і казала, що виїжджає. За кілька годин, розповідають вчителі, мама так і не виїхала і запропонувала спробувати провезти дитину за кордон з тим паспортом, що є. Близько 18:00 прикордонники повідомили, що дитина нікуди не поїде. Відтак, вчителі, з їхніх слів, залишили дитину на прикордонників, які обіцяли доправити дитину до Львова.

Читайте також: Які щеплення треба робити перед поїздкою за кордон. Деталі

Ця історія зібрала сотні коментарів у соцмережах. Багато хто звинувачує вчителів – адже вони супроводжували групу дітей і несли відповідальність за неповнолітніх. Немало людей також цікавляться: чому мама так і не привезла паспорт чи хоча б не забрала власну дитину, адже до Чопа – усього 270 км. У інших виникають сумніви, що дитина взагалі мала другий паспорт.

На жаль, Тетяна Бойко не стала далі коментувати подію і казати, як діятиме в подальшому. Педагоги ж зі школи кажуть, що їм прикро і вони проведуть батьківські збори, де обговорять ситуацію. Висновки, додають, вже зробили. Пізніше Тетяна Бойко повідомила Tvoemisto.tv, що буде робити усе, щоб винні у злочині щодо її дитини були покарані. Син, каже мама, досі хворіє.

Tvoemisto.tv звернулось по коментар до туроператора, в якого група придбала тур, – «Танго Тревел».

«Ми в курсі цієї ситуації. Я не знаю про те, що дитина там сама перебувала, – на кордоні є маса дорослих людей. Але, перш за все, діти їздять за кордон у супроводі вчителів. Мама дає дозвіл на виїзд у супроводі певної особи. Тому усі питання треба переадресовувати до вчителя або до мами. Окрім того, є турагентство, через яке ми працюємо з туристами. У турагентстві при купівлі туру люди підписують договір, і там чітко і ясно їм розказують про те, що має бути дозвіл на виїзд за кордон, відповідальна людина, про необхідні документи для поїздки. Окрім того, коли агентство скеровує нам замовлення, воно підписується під тим, що вони проінформували туристів і перевірили їхні документи», – розповіли в оператора.

Читайте також: Поради від МЗС усім, хто їде у відпустку за кордон

Менеджерка фірми додає, що представник оператора не уповноважений перевіряти паспорти туристів.

«У людей зазвичай є по кілька паспортів, у когось – і не однієї країни. На маршруті зі Львова до Чопа є підсадки в автобус. За те, як туристи перетинають кордон, відповідають самі туристи. Керівник групи може лише побачити, чи є у вас паспорт, а про те, скільки днів ви були за кордоном, чи немає якихось порушень, чи це єдиний ваш паспорт – він не знає, це дані прикордонників, ми доступу до них не маємо. Тому буває так, що на кордоні когось висаджують з різних причин», – кажуть у «Танго Тревел».

Менеджерка додала, що в групі, в якій був хлопчик, проблеми з документами виникли і в двох інших дітей.

«І це відповідальність батьків, вчителя і турагентства», – каже вона.

Читайте також: Куди полетіти зі Львова. Братислава – НЛО над Дунаєм

Керівниця управління освіти ЛМР Зоряна Довганик розповіла Tvoemisto.tv, що про скандал управління дізналось із соцмереж – ані керівництво школи, ані мама хлопчика в управління не звертались.

«Є певний порядок, затверджений Кабінетом міністрів України, відповідно до якого організовуються поїздки за кордон. Одним із пунктів є інформування органу управління освіти про таку поїздку. Ані відділ освіти, ані управління, ані департамент про цю поїздку не були проінформовані. Офіційного звернення у нас не було. Тому ми даємо сьогодні наказ про перевірку, і завтра та післязавтра працюватимемо в школі. Тоді будемо знати, чи ще якісь дорослі особи, окрім адміністрації школи, були в цій поїздці», – каже Зоряна Довганик.

У будь-якому випадку, додає вона, відповідальність за неповнолітню дитину – на педагогах.

«Тут не йдеться навіть про керівника навчального закладу – тут ідеться про дорослу людину, яка взяла на себе відповідальність про подорож дитини за кордон перед батьками. І щастя, що дитина жива. Пані, на яку залишили дитину, не несла би відповідальності, якби щось сталось. Це відповідальність працівників школи, які були в подорожі з дітьми. Це офіційні особи, які супроводжують дітей. І батьки, які передають своїх дітей, сподіваються на те, що їхня дитина буде припильнована і повернеться живою і здоровою додому», – говорить чиновниця.

Зоряна Довганик додає, що по завершенні розслідування винні будуть покарані. За її словами, це може бути або догана, або звільнення.

Олександра Бодняк


Читайте також:
16 Січня, 2019 09:38
Тарас Мамаша - повна брехлива дура. Всі діти в турі мали постраждати через одну тупу козу?! Всі здавали гроші і мали їх позбутись через оцю тупорилу мамашу?
Ідіотка брехлива. Щось батю не чути - а, ну так, хто з такою піз..болкою буде жити?!
16 Січня, 2019 00:30
Кеп Це фіаско, ббратан.На ділі, правильно зробили, може наступного разу додумається перевірити документи ПЕРЕД тим як перетинати кордон. Чи додумається попросити в митників поради, притулку, телефон, допомоги.
Ті хто пишуть що викладач мала лишитись - увімкніть трохи мозок, місце в турі це більше 3000₴ (я вже не кажу про інші моменти), і хто їх буде компесновувати? Може ви? Йдемо далі, на тур в теплі країни значить у них є гроші, а на таксі, щоб "дитинка сі не застудила" вже нема? Тут (якщо відштовхуватися від наданої [***] інформації) все просто:
-Хто винен?
-той хто не поїхав.
-чому?
-не мав документів.
-чому?
-батьки дали не той паспорт + сам не додумався перевірити + не додумалися перепровірити.
-чому тепер бісяться?
-бо попали в понад 3000 через свою неуважність, і тепер шукають наживи.
Зробили дискусію ні про що.
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!