В одному із парків Львівщини живе рідкісний вид птахів

15375 0
Тетеруки ще збереглися на Розточчі.
Фото: Яворівський національний природний парк

Фото: Яворівський національний природний парк

Природний регіон Розточчя залишився єдиним місцем у рівнинній частині Львівської області, де тетерук зберігся як вид. Про це повідомляє Яворівський національний природний парк.

Науковий співробітник Яворівського НПП Сергій Стельмах розповів, що основні стації перебування цих птахів розміщені на тактичних полях Яворівського військового полігону. 

Тетеруки мешкають там, де є поєднання відкритих просторів із деревно-чагарниковою рослинністю, де є переліски.

Читайте також: Врятувати Океана. У Львові волонтери викупили коня, якого хотіли здати на забій

Тетеруки ведуть переважно наземний спосіб життя. У зимовий період за достатньо глибокого снігового покриву вони на ніч закопуються у сніг.

Восени ці птахи утворюють одностатеві або різностатеві зграї. Найбільшу кількість птахів у зграях спостерігали на викошених полях із зерновими культурами. Наприклад, у середині 1990-х років, коли тетеруків було достатньо багато, то науковці спостерігали осінні зграї, кількістю в 100 і більше особин. Із настанням зими тетеруки розбиваються на дрібніші зграйки, які рідко перевищують 10 особин.

Ранньою весною зграї повністю розпадаються і в тетеруків розпочинається шлюбний період. Весняне токування триває близько 2-х місяців. На Розточчі його розпал припадає на кінець березня, початок квітня. Тут токовища здебільшого розміщені в місцях, де у значній кількості росте верес.

Довідково

Тетерук євразійський – птах ряду Куроподібних, родини Фазанових, поширений у лісовій і лісостеповій смугах Європи й Азії. На початку XIX ст. траплявся по всій Україні, згодом його було винищено на більшій частині її території, зберігся лише на Поліссі та подекуди в Карпатах.

 

 

+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!