В Україні можуть заборонити одноразові пакети

6596 0
З 1 квітня 2016 року в Україні можуть заборонити виробництво, використання, ввезення та розповсюдження полімерних пакетів. Це станеться, якщо Верховна Рада України проголосує за відповідний проект закону, який було подано на розгляд депутатів.
Фото: lvivmarket.net

Фото: lvivmarket.net

Проект закону №3237 «Про обмеження виробництва, використання, ввезення та розповсюдження полімерних пакетів» був зареєстрований у ВРУ 6 жовтня 2015 року. Його ініціатор – Максим Поляков.

Законопроектом передбачається повна заборона використання полімерних пакетів, строк повного фізичного, хімічного, термального або біологічного розчеплення яких перевищує п’ять років. Виключення становлять екологічні полімерні пакети, які повинні складатись не менш ніж на 90% із вторинної сировини.

Читайте також: У Львові запустили першу в Україні лінію з переробки ртутних ламп

За порушення норм, що містяться в проекті, передбачається дисциплінарна, адміністративна та кримінальна відповідальність. За перше порушення Закону встановити штраф від 100 до 200 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (1700—3400 грн). За повторне порушення накладати штраф від 400 до 800 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян. На сьогодні це 6800—13600 грн. Кримінальним кодексом України передбачається настання кримінальної відповідальності за забруднення або псування земель, порушення правил охорони вод, забруднення моря, де полімерний пакет буде виступати як засіб вчинення зазначених злочинів.

Причиною для такого рішення називається намагання поліпшити охорону довкілля та стан територій. Як приклад наводиться статистика, коли в Україні на людину щорічно доводиться більше 500 викинутих поліетиленових пакетів. Середньостатистичний громадянин щорічно ЄС використовує приблизно 190 поліетиленових пакетів, де лише 6% після цього направляють на переробку.

Таке питання порушувалося вже неодноразово й в Україні. Вперше такий закон обговорювався в кінці 2011 року, але не був прийнятий депутатами. Основним аргументом для цього стала низка проблем, пов'язаних із  необхідністю заміни пакувальних матеріалів, закриття цілого ряду підприємств та скорочення робочих місць.

Читайте також: Куди львів’янам здавати відпрацьовані батарейки: пункти збору

Закон, що обмежує використання пластикових пакетів, діє вже в 40 країнах світу. У США введені штрафи для тих, хто використовує пластик замість паперових пакетів. В окремих штатах введено заборону використання одноразових пакетів. Національні збори Франції з 2010 року заборонили використовувати всі види пакетів з пластику. У Данії з 1994 року для торговельних організацій встановлений податок на пластикові мішки. В Ірландії введений 10-центовий податок на кожний пластиковий пакет, який оплачується кінцевим користувачем. Податок на поліетиленові пакети, які використовуються в супермаркетах, введено в Латвії. У Китаї з 2008 року заборонено виробництво пластикових пакетів товщиною до 0,025 мм, а також їх безкоштовне розповсюдження у торговельних мережах. Власникам магазинів, які ризикують порушити цей закон, загрожують великі штрафи і конфіскація товару. У Танзанії штраф за виробництво, імпорт або продаж пластикових пакетів становить 2 тисячі доларів або рік в'язниці. У Сінгапурі, Бангладеші, Тайвані введена повна заборона на використання поліетиленових пакетів з 2003 року, через численні випадки закупорки каналізації та перекриття русел річок, що призводить до повеней. Така ж заборона діє і в ряді штатів Індії. Ввезення пластикових пакетів заборонено в Занзібарі. З січня 2004 року в Австралії на острові Кенгуру владою була введена заборона на поліетиленові пакети. До кінця 2008 року запроваджено пряму заборону на використання пластикових пакетів в супермаркетах. В Італії,  після заборони використання поліетиленових пакетів з 1 січня 2011 року, покупці, для придбаного товару, повинні мати сумки багаторазового використання або біопакети.

На сайті президента України створені дві петиції, що закликають вирішити це питання. Одна з них пропонує заборонити використовувати пластик в упаковці харчових продуктів, а інша — заборонити імпорт, виробництво, продаж і використання в Україні пластикових пляшок, пластикових пакетів та пластикового посуду.

За даними сайтів Верховної Ради України, Велика Епоха

Підготував Ігор Саджениця


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!