В Україні набрали чинності закони про «євробляхи». Що це означає

18048 0
Тепер власники нерозмитнених авто на іноземній реєстрації платитимуть за виїзд за кордон і не зможуть працювати в таксі.
фото: Дмитро Ларін

фото: Дмитро Ларін

В п’ятницю, 23 листопада, Президент України підписав законопроекти №8487 та №8488, які стосуються авто на іноземній реєстрації. Вчора, 24 листопада, ці законопроекти опублікували, а, отже, з сьогоднішнього дня, 25 листопада, вони вступають в дію. Tvoemisto.tv пояснює читачам, які зміни чекають власників авто на єврономерах та відповідає на найпопулярніші питання щодо нових законопроектів.

Чи будуть надалі ввозити такі авто в Україну?

Можливо, втім особа, яка ввезла в Україну автомобіль в режимі транзиту або в режимі тимчасового ввезення, не зможе передати його у володіння, користування або розпорядження іншим особам чи розукомплектовувати його.

Також їй заборонятиметься використання такої машини в підприємницькій діяльності чи для отримання доходу. Наприклад, для роботи в таксі.

Читайте також: Репресії проти «блях». Чому ціну авта для пересічного українця хочуть зробити непересічною

За порушення встановлених правил передбачено штраф — 34 тисячі грн. Перша фіксація порушення передбачає штраф 8,5 тис грн, повторна фіксація — 17 тисяч грн, позбавлення права керування на 1 рік та оплатне вилучення авто за рахунок порушника.

Згідно законів, всі кошти, вилучені зі штрафів підуть у Пенсійний Фонд України.

До того ж, законопроект №8488 вводить обмеження на кількість авто, які можна ввозити без грошового забезпечення, –  одне авто. Ввезення наступних легкових транспортних засобів передбачає наявність гарантії. Гарантом може виступити фінансова установа, яка візьме на себе зобов’язання сплатити суму всіх митних платежів, якщо авто не вивезуть.

Скільки можна перебувати в Україні на нерозмитненому авто?

Щодо строків транзиту, то дозволено перебування протягом п’яти діб в зоні діяльності однієї митниці і 10 діб – в зоні діяльності двох митниць.

Читайте також: Як поліція полюватиме на порушників на єврономерах

Так само нерезидентам дозволено ввозити авто в Україні на 1 рік, а резидентам на консульському обліку – на 60 діб. За порушення цих термінів, автомобілістам загрожують штрафи.

Що буде, якщо не розмитнювати авто?

За невивезення авто за межі країни своєчасно, порушники мають сплатити штрафи. Розміри штрафів будуть залежати від кількості днів перевищення встановлених строків. Наприклад, за один день прострочення вивезення транзитного авто з порушника буде стягнуто 170 грн, а за три дні — 850 грн. Зайвий місяць перебування такого автомобіля на митній території України коштуватиме порушнику 170 тисяч грн або навіть транспортного засобу, який можуть конфіскувати за рішенням суду.

Читайте також: Власники авто на єврономерах розкладуть наметове містечко у Львові

Якщо дозволений строк перебування іноземного авто в Україні сплив, а машину так і не вивезли, митник повинен повідомити інші органи про вчинення правопорушення. Отримавши повідомлення, поліцейські мають пильніше відслідковувати таке авто на дорогах, а прикордонники, у свою чергу, повинні не допустити перетину нею кордону.

Крім того, Національній поліції нададуть право перевіряти особу водія авто з іноземною реєстрацією на відповідність особі, яка його ввезла. Якщо за кермом буде будь-яка інша особа, поліцейський може накласти на водія відповідний штраф і повідомити про порушення митних правил митницю.

Чи зможуть «євробляхи» перетнути кордон?

Зможуть, тільки попередньо сплативши грошову заставу, в розмірі розмитнення. Тобто, повернувшись з-за кордону на цьому ж автомобілі, власники авто на іноземній реєстрації повинні будуть його розмитнити.

Скільки часу є у власників авто на іноземній реєстрації, аби розмитнити свій транспортний засіб?

Протягом 90 днів, починаючи від сьогодні, власники таких авто мають пільговий коефіцієнт для розмитнення.

Для авто з бензиновим двигуном базова ставка акцизу становитиме 50 євро, для авто з дизельним двигуном — 75 євро. До базових ставок застосовуватимуть коефіцієнти, які розраховуватимуть таким чином: 

розмір акцизного податку дорівнюватиме базовій ставці, помноженій на коефіцієнт двигуна та вік машини.

Ставка базова – це ставка податку у євро, для автомобіля з бензиновим двигуном вона становить 50 євро, а для автомобіля з дизельним двигуном — 75 євро.

К двигун ‒ коефіцієнт об’єму двигуна, його можна отримати діленням об'єму двигуна у куб. см на 1000 куб. см (наприклад, 1750 куб. см. / 1000 куб. см. =1,75).

К вік – коефіцієнт віку автомобіля або кількість повних календарних років  від року, наступного за роком виробництва до року розмитнення (наприклад, для автомобіля 2009 р. в. – 8 років), але для нових автомобілів коефіцієнт дорівнює 1.

Акцизний податок з авто, розрахований за запропонованою формулою, буде меншим за той, що діє нині.

Крім акцизу, у вартість розмитнення авто також входитимуть ПДВ (20% від вартості), ввізне мито (10%) і збір до Пенсійного фонду (3-5% від вартості).

Андрій Костюк

Інфографіки «Економічної правди»


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!