В Україні планують створити реєстр пацієнтів із орфанними захворюваннями

2375 0
А також стратегію їх лікування та реабілітації.
Фото: luxnet.ua

Фото: luxnet.ua

МОЗ до кінця червня завершить розробку і передасть на розгляд уряду Національну стратегію з профілактики, діагностики та лікування орфанних захворювань. Про це сьогодні, 28 травня, під час щоденного брифінгу МОЗ повідомив міністр Максим Степанов.

Читайте також: МОЗ понад два місяці не проводило закупівлі медикаментів для важкохворих

За словами міністра, до підготовки стратегії залучать також пацієнтські організації. У стратегії ітиметься про впровадження реєстру громадян, які страждають на орфанні захворювання, забезпечення доступу до профілактики, лікування, діагностики та реабілітації таких хворих, розробку нормативно-правових актів та адаптацію законодавства до потреб хворих, збір статистичної інформації щодо частоти та спектру захворювань, впровадження ефективних методів ранньої діагностики, лікування та реабілітації пацієнтів, забезпечення доступу до лікування.

Також у МОЗ обіцяють залучати пацієнтські організації до визначення переліку ліків, необхідних для лікування пацієнтів з рідкісними (орфанними) захворюваннями. До цього залучать і провідних медиків, які є спеціалістами з орфанних захворювань.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!