В Україні почався Великодній піст

1858 0
У християн східного обряду сьогодні розпочався Великодній піст, який триватиме до 23 квітня.
Фото: graiul.ro

Фото: graiul.ro

Сьогодні, 7 березня, у християн східного обряду розпочався Великий піст. Цьогоріч піст триватиме до 23 квітня.

Дати Великого посту змінюються щороку і залежать від Великодня. Великдень цього року святкується 24 квітня. Великий піст допомагає очиститися від гріхів, стати ближчим до Ісуса Христа, адже Господь показав, що він повернувся в силі Духа після 40 днів і ночей утримання від їжі. Також метою Великого посту є духовна та фізична підготовка до Великодня. Духовна полягає в тому, що людина читає молитви, причащається та сповідається. А фізична – у споживанні лише пісних страв.

Загалом піст складається з двох частин – Чотиридесятниці і Страсної седмиці, під час якої згадують страждання Сина Божого заради спасіння людства.

Як варто постити:

  • У перший і останній тиждень варто дотримуватися особливо суворого посту – у понеділок, середу та п'ятницю харчуватися один раз на день харчування холодною їжею без олії;
  • У інші дні тижня дозволяється вживати гарячу їжу без олії;
  • У суботу та неділю можна вживати їжу з олією і трохи вина;
  • У Велику п'ятницю Страсного тижня радять пити тільки воду;
  • У Велику суботу Страсного тижня також бажано відмовитися від їжі або харчуватися дуже скромно;
  • На Благовіщення та Вербну неділю можна вживати рибу;
  • Обов’язковою умовою дотримання посту є молитва та відвідування церкви.

Що можна їсти?

Варені, тушковані, запечені овочі та фрукти, які мають стати основою пісного харчування. На столі повинні бути морква, картопля, буряк, квашена капуста і огірки, кукурудза, горошок, яблука, гранат, банани і цитрусові.

До овочів варто додавати різноманітні каші, які необхідно готувати на воді без масла та олії. М’ясо, яйця та молоко варто замінити на рослинний білок, який міститься у баклажанах, арахісі, сочевиці сої та інших бобових.

Що не можна їсти?

На період Великоднього посту варто відмовитись від м’яса та риби (окрім нестрогих днів), яєць, молока і молочних продуктів, солодощів та випічки, фаст-фуду, алкоголю.

Поради щодо посту мають радше рекомендаційний характер, адже не кожна людина здатна фізично обмежувати себе у тих чи інших продуктах. Зокрема церква радить утриматись від посту дітям, людям похилого віку, вагітним та матерям, що годують, людям, які займаються інтенсивною фізичною або інтелектуальною працею.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!