В Україні вводять нові спеціальності для лікарів-кардіологів

2450 0
З нового року змінюються і кваліфікаційні вимоги для медиків цього профілю.
фото: superatuenfermedad.com

фото: superatuenfermedad.com

МОЗ України затвердило зміни до Довідника кваліфікаційних характеристик професій працівників. Вони запрацюють із 1 січня 2020 року. Тоді з’являться нові спеціальності – «лікар-кардіолог інтервенційний», «лікар-кардіолог-електрофізіолог», «лікар-кардіолог дитячий» та «лікар-ревматолог дитячий». Про це повідомляє пресслужба МОЗ.

Читайте також: У львівському кардіологічному центрі запрацював ще один ангіограф

Нові спеціальності вводять тому, що центри реперфузійної мережі потребують таких лікарів, а раніше, через невідповідність у законодавстві, суттєво збільшувався час їхньої підготовки.

«Раніше лікарі, які хотіли працювати у реперфузійному центрі, за відсутністю спеціальності «інтервенційний кардіолог» мали б додатково отримувати спеціалізацію із судинної хірургії або рентгенології і працювати на невизначених засадах, оскільки застарілі вимоги до кардіологічної спеціальності не передбачали опанування цих технологій лікування. Перегляд вимог та впровадження нових спеціальностей дозволив ліквідувати юридичну невизначеність та чітко окреслити шлях кардіологів, які вирішили присвятити свою професійну кар’єру використанню ендоваскулярних технологій для лікування серцево-судинних захворювань», – ідеться в повідомленні МОЗ.

Тепер є можливість стати саме  інтервенційним кардіологом, отримавши спочатку фах кардіолога, що суттєво скоротить час підготовки лікаря і дозволить вдосконалити саме ті вміння, що найбільше потрібні пацієнтам реперфузійних центрів.

Читайте також: Щоб потім не кусати лікті. Коли і як слід проходити загальне обстеження організму

Окрім того, кажуть в МОЗ, щороку в Україні народжуються діти із вродженими вадами серця. Створення нових дитячих лікарських спеціальностей  та підготовка цих спеціалістів за сучасними навчальними програмами вдосконалять ранню діагностику вроджених вад серця, що дозволить рятувати більше життів малюків. 

Кваліфікаційні вимоги до дитячого лікаря-кардіолога, дитячого лікаря-ревматолога, лікаря-кардіолога-електрофізіолога та  інтервенційного лікаря-кардіолога наберуть чинності з 1 січня 2020 року.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!